Джеймс Пардю е американски военен и дипломат, посланик на САЩ в България. 

Г-н Пардю, следите ли събитията в България? Какво е мнението Ви за тях?

От годините ми като посланик на САЩ в България у мен за цял живот остана привързаност към българския народ и дълбоко уважение към България, към нейната история и култура. Така че - да, следя възможно най-отблизо новините за случващото в България. Не съм изненадан от продължаващите демонстрации в София и в други градове. Те са израз на дългогодишното разочарование на българския народ от равнището на корупция, от слабостта на правовата държава, от силата на олигарсите и организираната престъпност в страната.

В много отношения през последните години демокрацията в България се намира в отстъпление. Премиерът Борисов на практика превърна България в еднопартийна държава без сериозна политическа опозиция като алтернатива за избирателите. Медийната свобода е изключително ограничена, а върховенството на закона е много проблематично. Обществото вече е уморено от непрекъснатото налагане на нечии интереси. В резултат от това хората излязоха на улицата, за да изразят недоволството си от сегашното правителство, но само отстраняването на няколко души от властта няма да реши структурните проблеми в българската демокрация.

Има ли официална позиция на САЩ по тези събития - на Държавния департамент и Белия дом? Посолството на САЩ в София публикува изявление, което звучеше благоразположено към протеста в България.

Сигурен съм, че правителството на САЩ и особено посолството на САЩ в София следят много внимателно ситуацията. Очаквам Съединените щати да подкрепят не конкретен човек, а принципите на демокрацията - свободата на печата, свободата на словото и правото на събирания, върховенството на закона, свободните и честни избори и обществения избор между конкуриращи се политически партии. Отлично беше изявлението на посланик Мустафа относно важността на правото на мирни протести в една демокрация. Хората имат право мирно да изразят недоволството си от правителството, когато това правителство не отговаря на основните стандарти на демокрацията.

Може ли Бойко Борисов да разчита на подкрепа от САЩ? Посещението му в Белия дом през 2019 беше представено като огромен успех в България.

Българският народ е важен съюзник и, разбира се, може да разчита на подкрепа от Съединените щати сега и в бъдеще. Що се отнася до министър-председателя, САЩ признават конституционно избрания лидер на България, а и на всяка друга нация. И обикновено не се обвързват с конкретно лице. Срещата в Белия дом през 2019 беше успешна за България. Аз го оценявам до голяма степен като израз на признателност за това, че България купи военните самолети F-16. Замяната на стари самолети от съветската епоха с нови машини на НАТО значително подобрява българските ВВС.

Срещата беше и възможност за двамата ръководители да изразят пряко своите виждания на най-високо равнище по други важни въпроси между двете страни. За САЩ е много важно да се гарантира, че България не зависи изключително и само от Русия като единствен източник на енергия. И аз съм сигурен, че на срещата това е било централна тема.

Каква роля играе България в американската външна политика? Отношения с Русия и Турция, членство в НАТО, енергийните проекти?

България е много важна за американската външна политика. България е съюзник в НАТО, член на Европейския съюз и поне по принцип се е ангажирала със западните демократични ценности. Освен това страната заема ключово място на стратегическия сухопътен мост между Изтока и Запада. Историческите и културни връзки на България с Русия са важни, както и географската близост и отдавнашните отношения с Турция.

Русия запазва в България едно значително влияние, но при режима на Путин този факт не е нещо положително, както самите българи добре разбират. Особено притеснително е, че Москва доминира в енергийния сектор в България. Ето защо Вашингтон продължава да подчертава, че енергийното многообразие е най-добрият вариант за България.

Вашият наследник като посланик на САЩ в София Джон Байърли изпрати във Вашингтон отрицателен доклад за миналото на Бойко Борисов. Вие самият разполагахте ли с тази информация? И може ли да ѝ се вярва?

Всеки посланик е длъжен да дава пред националното си ръководство една реалистична оценка за лидерите, правителството и ситуацията в страната, в която представлява Съединените щати. Уверен съм, че Вашингтон не си прави илюзии нито за премиера, нито за ситуацията в България.

Каква е Вашата прогноза за развитието на ситуацията в България?

Размерът, обхватът и продължителността на тези демонстрации ги правят важен израз на съпротивата срещу съществуващото правителство. А действията на министър-председателя засега не задоволяват демонстрантите. При това развитие на нещата не е ясно дали правителството на Борисов може да оцелее. Много се надявам в определен момент да се появят устойчиви, конкурентни политически партии с демократичен дневен ред, които да оспорят настоящото еднопартийно управление. Може би тези демонстрации ще родят нови лидери и опозиционни партии. Ще видим. Освен това исканията засега са насочени само към отстраняването на премиера, протестиращите не издигат платформа за реформи, които ще подобрят състоянието на демокрацията в България.

А проблемите с демокрацията в България не са от вчера, те надхвърлят мандата на един министър-председател. Необходими са фундаментални реформи в областта на върховенството на закона, отговорността пред избирателите, равенството на възможностите и медийната свобода. Настоящата ситуация е нестабилна, така че е трудно да се прогнозира бъдещето с някаква точност. В крайна сметка демонстрантите и премиерът трябва да постигнат устойчиво решение. Лично аз бих призовал и двете страни да намерят мирно решение на протестите.

Дойче веле