Интернет сблъсъкът между САЩ и Китай достигна нови висоти - китайските комунисти предлагат нови глобални стандарти за сигурността на данните.

Тоталитарната власт, която активно развива методи за постоянно следене на населението си, призовава разработчиците да не инсталират "задни вратички" в продуктите си, да не източват през тях потребителски данни, да не манипулират и контролират системите и устройствата на потребителите. Иска също да бъдат забранени действия, които "нарушават сигурността на личната информация".

Конфликтът между двете държави започна с разкритието, че свръхпопулярното китайско приложение TikTok точи далеч повече данни от потребителите от повечето други социални мрежи, и те са пазят на сървъри в континентален Китай. Разбира се, Китайската комунистическа партия отрече обвиненията. САЩ обаче започна постепенно налагане на санкции на големи компании като Tencent, които имат дял в популярни уеб услуги и игри като PUBG и WeChat и се опитва да принуди TikTok да продаде западната част от бизнеса си на Microsoft.

Миналия месец американците представиха програмата "Чиста мрежа" (Clena Network), която цели напълно да изчисти китайските технологични компании от интернет мрежата на САЩ. Това реално е разширение на санкциите им срещу Huawei, компанията топ-производител на хардуер за 5G, на която САЩ налага нови и нови санкции през последните 2 години.

Целта според американците е да се пази сигурността на американските граждани от китайските шпиони и цензурата - по думите на държавния секретар Марк Помпео. Не е ясно как точно тази програма ще се прилага, нито каква ще е съдбата й след престоящите президентски избори в САЩ.

В контраатака срещу това Китай призовава да се зачита суверенитета на другите правителства върху начина, по който обработват данните. 

Според експерти онлайн сблъсъкът между двете суперсили може да създаде предпоставки за допълнително "заграждане" на Световната мрежа. В момента китайският Интернет е под "Великата огнена стена" - т.е. почти напълно изолиран от останалия свят. Подобни стъпки се предприемат от Русия, Турция и други авторитарни режими.