Ръководителят на дипломацията на САЩ Майк Помпео осъди опитите за прогонване на опозиционери от Беларус и каза, че обмисля санкции в тази връзка, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Държавният секретар каза, че е "силно разтревожен от информациите за отвличането и опитите за насилствено експулсиране на лидери на опозицията в Беларус".

"Напомняме на властите в Беларус, че е тяхна отговорност да гарантират сигурността на г-жа (Мария) Колесникова и на всички несправедливо задържани", каза Помпео.
"Съединените щати, в координация с нашите партньори и съюзници, обмислят допълнителни санкции, за да може да понесат отговорност тези, които нарушават човешките права и извършват репресии в Беларус"
, допълни той.

Колесникова, водеща опозиционна активистка в Беларус, е била задържана на границата с Украйна, след като се противопоставила на опита на властите да я депортират, отбеляза Асошиейтед прес.

Тя и други двама членове на Координационния съвет на опозицията в Беларус са били откарани до границата, където властите им казали да преминат в Украйна.

Когато пристигнали в ничията земя между двете страни, Колесникова скъсала паспорта си на малки парченца, за да направи невъзможно властите да я изгонят. След инцидента тя е оставена в ареста от беларуската страна на границата, допълни агенцията.