Освен върху здравната система злополучната 2020 година се отрази видимо и на туризма. Чуждестранни туристи това лято по българското море почти не се забелязваха и затова уместно министърката на туризма Марияна Николова обяви, че българите са „спасили“ летния туристически сезон. Но дали е така?

В Обзор вече правят равносметка. Макар и малко, градчето има леглова база за близо 1 милион туристи и плажна ивица от цели 8 километра. Почти не се вижда къща под 2 етажа и навсякъде се отдават стаи под наем. В дворовете са издигнати магазини или ресторанти, които също се отдават под наем. Вечер улиците на Обзор би трябвало да са изпълнени с гости на града, а магазинчетата да са пълни. Вместо това се виждат пусти улици, а магазинерите седят и гледат с тъжни погледи отминаващите ги „спасители“. 

Търговец на дребно, който иска да остане анонимен, защото се притеснява да не бъде „атакуван“ от „арогантни по мутренски“ проверяващи, разказва, че това е най-слабият му сезон за повече от 20 години в курорта. Имал е два обекта в Обзор, но в началото на лятото му се е наложило да затвори единия от притеснение, че няма да може да покрие разходите си. Смята, че следващият сезон ще е по-добър, но не знае какво ще прави през зимата.

Търговците са най-прецакани от всички в бранша, защото те единствени нямат профсъюз, който да се бори за правата им, казва той. И добавя:

„За да се оправят нещата, трябват по-качествени туристи. Да се премахне олинклузивът. Трябва да се инвестират пари в инфраструктурата, атракциите и историческото наследство.“

Георги Коршутов е собственик на хотел, който се намира на метри от плажа. Работи от 35 години, а в ресторанта е заето цялото му семейство. За изминалото лято мъжът с ярост казва, че приходите му са наполовина.  

„Когато беше на посещение в града, казах и на новата министърка на туризма, че държавата по никакъв начин не ни стимулира, а само смуче и иска. Понеже сме на първа линия, през ден ни проверяват от ХЕИ, НАП, инспекцията по труда и всички останали на хранилката. Търсят под вола теле и се чудят за какво да се хванат. Аз трябва да изпълня хиляди изисквания, за да мога да работя, а работа няма“, казва хотелиерът.

На въпрос какво мисли за проверките срещу веригата „Хиполенд“, след като директорът на компанията написа гневен коментар срещу властта, той отвръща, че изобщо не е изненадан.

„В България не можеш да развиваш нормален бизнес. Тъкмо да изкараш глава на повърхността, да поемеш въздух и скачат отгоре ти с кубинките. Да се чувстваш никой. Да те е страх да потърсиш помощ и правата си. Нашата държава само знае да иска и нищо да не дава. Аз напълно подкрепям протестите и съм твърдо против ГЕРБ, защото тия още от първия си мандат лансират идеята, че ние само крадем, лъжем и мамим, не си плащаме данъците и трябва постоянно да ни гонят“, коментира той. 

Той не приема и твърдението на министър Николова, която обяви българите за спасители на туристическия сезон.  

„Как точно ще ми спасят сезона? Като ми дойдат за две нощувки? Петък, събота и неделя си заминават, а през останалото време стаите стоят свободни. Туристи ни трябват. Ние по принцип си работим с туроператор. Идват хора от Словения, от Словакия, хървати, руснаци и седят по една, по две седмици. Тая години всичките ни резервации са анулирани. Какви ли не реклами пускахме и няма резултат“, обобщи Георги Коршутов.

Тъжни оценки дава и друг мъж, който управлява заведение за бързо хранене и предлага палачинки, гофрети, дюнери и пица. Предни години той е наемал по 7-8 души, а това лято - само едно момче. Наложило му се е да се моли да му свалят наема. Според него е много хубаво, че българските туристи са се увеличили, но следващият сезон надали ще е така. Според него тази година, който е заделил пари, е дошъл на море. Но идва страшна зима и не се знае кой ще успее да задели някой лев за следващото лято, прогнозира той. 

В Обзор много от офисите на туроператори в града са затворени. Местен туроператор разказва, че фирмата му имала за лятото близо 4000 резервации на словашки туристи, но заради пандемията всички отказали.

„Като няма единни правила за трансгранично пътуване и отвсякъде се говори за карантини, няма как да дойде който и да било. За догодина още нищо не се знае, ама много ме съмнява, че ще е по-добре“, казва той

Опитал да работи и с български туристи, но безуспешно. Казва, че повечето българи не търсят услугите на фирми, а „палят колата и си правят морето“.

Кризата се усеща и от местните жители, които отдават стаи под наем. Собственичка на четириетажната къща, която иначе е пълна с туристи през цялото лято, споделя, че тази година е празна. Празни са и двете магазинчета отпред. Предишните години в тях се продавали пояси, кърпи и плажна козметика, но сега няма кой да наеме павилионите, защото конкуренцията е огромна, а търсенето малко. В началото на лятото имало желаещи да наемат единия от магазините, но не се разбрали за наема.

„Аз ги разбирам хората, че нямат работа, че сезонът е слаб и така нататък. Ама тая къща е ипотекирана. Аз разчитам на тези пари. И от наемите и от стаите. Аз друго си нямам“, каза печално тя.

Цецо е дошъл от София, за да продава в Обзор дрехи, чанти и кърпи. През зимата върти търговия в планински курорт. Това лято обаче доходите му са с около 70-80% по-ниски в сравнение с предни години. 

В Обзор ще запомнят 2020 г. Слабият туристически сезон надига притеснения как ще се посрещне идващата зима. Но страхът да не се повтори същото и догодина - е още по-голям.