Еврокомисията може да закупи от името на всички членки на ЕС 200 милиона дози потенциална ваксина срещу коронавирус от компанията BioNTech-Pfizer. А след това могат да бъдат закупени допълнителни до 100 милиона дози, които да бъдат доставени след доказването на безопасността и ефективността на лекарството.

Това предвиждат проучвателните разговори на ЕК с BioNTech-Pfizer, които приключиха днес, съобщиха от централата на Комисията в Брюксел. Планираните количества са част от установената договорна рамка, с която ЕК ще разполага. Предвиденият договор с BioNTech-Pfizer ще даде възможност на всички държави от ЕС да закупят ваксината. Те могат също така да направят дарения на страните с по-ниски и средни доходи или да пренасочат ваксини към европейски държави.

BioNTech-Pfizer е шестото дружество, с което ЕК приключи разговори. Тя вече проведе такива обсъждания със Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, CureVac и Moderna.

Първият договор, подписан с AstraZeneca, влезе в сила на 27 август. 

BioNTech е германско дружество, което, заедно с базираното в САЩ Pfizer, работи по разработването на нова ваксина, основана на информационна (матрична) РНК (иРНК). Тази иРНК играе основна роля в биологията на човека, като предава инструкции, които карат клетките в тялото да произвеждат белтъци, предотвратяващи появата на дадена болест или борещи се с нея.