Цветана Пиронкова загуби от Серина Уилямс - 6:4, 3:6, 2:6, и приключи на четвъртфинал на US Open сензационното си завръщане в тениса след тригодишна пауза.

Българката поведе в сетовете, направи пореден страхотен мач, но американката демонстрира огромната си класа и физическа мощ и е на полуфинал. Браво на Цвети! Цялата тенис общност й свали шапка, а постижението й е сред хубавите неща на комплекса "Били Джийн Кинг" тази година.

Мачът на централния корт (титулуван като стадион) - "Артър Аш", започна равностойно и спокойно. Първите четири гейма бяха спечелени от сервиращите, а точките - завършвани бързо, почти без дълги разигравания. Серина набързо натрупа пет аса.

В петия гейм обаче американката допусна колебания, а Цвети все повече демонстираше увереност и първа стигна до точка за пробив. Уилямс се измъкна с директна точка от ракетата си, но дойде и втори шанс, при който Пиронкова я наказа - 3:2. Брейкът бързо бе увенчан - 4:2.

В този период от двубоя ударите на българката имаха необходимата дъблочина - както в предишните мачове, освен това тя играеше разнообразно и спокойно, докато Серина показа признаци на нервност. Но тя е голям боец и го демонстрира още в следващия си сервис гейм - 3:4, и мощен вик след победната точка.

Тук моментът бе много важен от психологическа гледна точка. И за наше щастие Цвети не се поддаде, съхрани нервите си и пак дръпна с два гейма - 5:3.

В следващия гейм пловдивчанката стигна и до сетбол на началния удар на опонентката си, но тя пак показа класа и оцеля. Последва втори, но при придобито преимущество Пиронкова този път непредизвикано сгреши от форхенд. Това бе прекрасна възможност. Но Серина взе глътка въздух - 4:5.

Ала това нямаше значение, защото минути по-късно Цветана даде само една точка на прочутата си съперничка, при това дошла от първата й двойна грешка в мача - 6:4. Нашето момиче поведе със сет след брилянтно представяне с много добре изпълнен тактически план.

Вторият сет не можеше да започне по-добре - най-добрата ни тенисистка стигна до пробив, 1:0. Но в следващия гейм първият сервис на Пиронкова не влизаше, от което Уилямс не пропусна да се възползва, влагайки и много спортна злоба - 1:1.

Ясно бе, че тя няма да се даде просто така. А тук може би на Цвети се изплъзна ключов момент да подчини легендата. Дадохме си сметка за това по-късно. 

Третият гейм отново бе много труден за представителката на домакините, Цвети изравни на три пъти, но носителката на 23 титли от Големия шлем го взе и за първи път от дълго време поведе. 

В четвъртия гейм тенисистката ни отово бе притисната до стената, а първият й начален удар отново не спореше. Но тя не позволи нов брейк срещу Серина, която видимо стабилизира играта си - 2:2. Това пролича на нейния сервис - 3:2, без да даде точка на противничката си.

Почивката дойде в полза на Цветана, която отвърна също с безоблачен гейм - 3:3, за което помогнаха и грешките на Уилямс, дошли от прибързани действия. 38-годишната шампионка имаше колебания в често ключовия седми гейм и пред Цвети се откриха шансове, но сервиращата отново успя да се наложи - 4:3.

За жалост Пиронкова допусна повече от обичайните грешки малко след това и след 0:40 беше пробита - 5:3 и сериозно предимство за Серина. Макар и доста уморена, тя за кой ли път извади в употреба отличния си сервис и изравни сетовете с 6:3.

В третия и решителен първа сервираше Цвети. Не й беше леко - 0:30, точка за пробив, още една... отново проблеми на първия начален удар и на форхенд и в крайна сметка допусна ранен брейк в маратонски гейм. На моменти имаше късмет, но в други - не. Изтърва ключово воле на мрежата.

Пловдивчанката опита да стигне до рибрейк, но не съумя - 0:2. Лошо начало на сета, а голямата шампионка ставаше все по-агресивна и мощна. С много усилия Цвети прекъсна серията на съперничката си от четири поредни гейма след нова дълга битка, в която й се налагаше и да догонва - 1:2. Ветеранката обаче не се бави много - 3:1.

Най-сетне и нашето момиче стигна до бърз гейм - 2:3. Фаворитката бе на същата вълна - 4:2. В тази част от мача Серина бе във възходящ момент, докато Цвети допускаше все повече грешки, личеше и умора. Уилямс значително подобри ударите си от основната линия. Така от 15:40 тя обърна и от втория брейк пойнт поведе решаващо с 5:2.

Краят - за жалост, бе близо, 40:0 и победа още от първия мачбол, 6:2 и 2:1 сета. Серина Уилямс се приближава до мечтаната 24-та титла от "Гранд слам", а Цветана Пиронкова се прибира с гордо вдигната глава.