Бойко Борисов е роден на 13 юни 1959 г. в Банкя.

Баща му, Методи Борисов, e бил служител на Софийско градско управление - МВР, а майка му, Венета Борисова, е била начална учителка в Банкя. Сестра му, Красимира Иванова е лекар-педиатър в ІІІ АГ-болница, Княжево.

Борисов завършва средно образование в Банкя. Редовната си военна служба отбива в ШЗО-Плевен през периода 1977-1978 г.

През 1982 г. Борисов се дипломира като инженер по специалността "Противопожарна техника и безопасност" с чин лейтенант. Постъпва на работа в Софийското градско управление на МВР като командир на взвод, а по-късно е командир на рота. 

От 1985 до 1990 г. Борисов е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност на МВР. Защитава дисертация на тема “Психо-физическата подготовка на оперативния състав” и му е присъдена степен “доктор”.

След 1978 г. Бойко Борисов е активен състезател по карате. През 1991 г. основава фирмата "Ипон-1" ООД, която осигурява охраната на известни личности като Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски. 

През 2001 г. с президентски указ Борисов е назначен на длъжност "Главен секретар на МВР" и е повишен в звание "полковник" от МВР. В началото на 2002 г. с президентски указ му е присвоено званието "генерал-майор", а през 2004 г. е удостоен със званието "генерал-лейтенант". При напускането на МВР през 2005 г. всичките титли на Борисов са о.р. ген. лейт. инж. д-р. 

На парламентарните избори през 2005 г. той се кандидатира за народен представител в два многомандатни избирателни района от НДСВ. Борисов обаче се отказва от депутатския мандат и решава да остане в МВР. Напуска през септември след конфликт с тогавашния вътрешен министър Румен Петков от БСП.

През октомври 2005 г. участва като независим кандидат в частичните кметски избори в София и е избран с убедително мнозинство. Полага клетва като столичен кмет на 10 ноември 2005 г. В началото на април 2006 г. е учредено сдружение с нестопанска цел за общественополезна дейност "Граждани за европейско развитие на България" - ГЕРБ. На 3 декември същата година е създадена партия ГЕРБ.

В редовните избори за местна власт на 28 октомври 2007 г. Борисов печели на първи тур с 53,4% четиригодишен мандат за кмет на София.

На 5 юли 2009 г. партия ГЕРБ става победителка на парламентарните избори с около 40% от гласовете. Въпреки внушителния резултат партията няма пълно мнозинство в парламента  - взема116 депутатски места.

На 27 юли 2009 г. Борисов започва първия си мандат като министър-председател. През февруари 2013 г. той подава оставка след серия улични протести в страната.

На предсрочните избори същата година ГЕРБ става отново първа политическа сила, но няма мнозинство в парламента и Борисов връща мандата за съставяне на кабинет на президента Росен Плевнелиев. На 5 октомври 2014 г. ГЕРБ е първа, но взема само 84 депутатски места. В Народното събрание влизат осем партии и това прави съставянето на кабинет изключително сложно. След продължили един месец преговори на 7 октомври новият коалиционен кабинет се закле пред Народното събрание. 

Обратно към списъка на министрите.