Навремето и аз се опитвах да съобщя на Бойко Борисов, че или ще унищожи модела на "сарайско-библиотекарски" контрол върху държавата, или моделът ще унищожи него.

Писах го скоро след първата му победа на изборите от 2009 г. Тогава той много се заканваше на Тройната коалиция, че ще вкара "Станишев и Доган в затвора..."

След изборите спря да говори и съвсем очевидно завърза ортаклък с тогавашния връх на КТБ. Предупреждението, което не само аз, но и други колеги отправихме към него бе именно това - или се противопоставяш на олигархичния контрол върху държавата, или му служиш. Тогава противопоставянето беше много по-лесен избор, отколкото днес.

Бойко Борисов имаше рейтинг, хвърчащ в небесата, много хора бяха гласували за него и очакваха да изпълни обещанията си. Той избра ортаклъка с това, което неангажирано наричаме "задкулисие", въпреки, че то си има съвсем конкретни имена. Изборът на Борисов - в полза на задкулисието и в ущърб на обществения интерес - му изигра твърде скоро много лоша шега. Текущ конфликт с ортаците в КТБ съвпадна с недоволството на бившия (дали бивш?) имперски господар по енергийни въпроси и през януари-февруари 2013 г. срещу кабинета на ГЕРБ избухнаха бунтове. Просто съвършено случайно и трите ЕРП-та бяха удвоявали-утроявали сметки за ток на голям брой граждани... Какво съвпадение! Ако Борисов беше избрал от самото начало обществения интерес против мафията, пак щеше да се изправи срещу бунтове, но тогава можеше да излезе и да призове гражданите за подкрепа: "Свалят ме защото съм на ваша страна". През февруари 2013 г. това беше вече трудно да се случи.

Оттогава изтече много вода, една банка гръмна, някои ортаци забегнаха, други станаха още по-могъщи и способни да слагат чатала на врата на цялата държава и ... на премиера... Той не изглеждаше да има нещо против. Продължи да управлява по телевизията - халал му вяра, както се казва, удава му се - удаваше му се... Днес вече е доста късно да избира - срещу задкулисието или част от задкулисието. Най-малкото защото не останаха много хора, които да му вярват, че ще вземе страната на обществото срещу олигархията. Две обстоятелства удължават засега - засега - неговия политически живот като премиер.

Първото - фактът, че протестът бе обязден от олигарси "в изгнание" и за все повече хора става ясно, че две крила на мафията - на власт и в изгнание - се млатят за контрол върху държавата. Едното от тях иска да даде властта на Радев, за да може да вкара страната в хаос и конфликт - и да лови риба в мътна вода.

Второ - Сараят изглежда отчасти изненадан от мащабите и силата на гражданския протест и все още не е готов с алтернативен формат за пренос и запазване на властта. Така както я пренесе от Тройната коалиция към ГЕРБ, от ГЕРБ към Орешарски и после - от Орешарски към ГЕРБ. Може би преговарят зад гърба му, може би го купуват и продават на площада, зад площада и в тъмните кьошета на мафиотско-олигархичната джунгла, в която погълнаха и държавата, и голяма част от обществото. Нищо окуражително не мога да му кажа. Всеки от нас носи на гърба си тежестта на всички избори, които е направил през живота си.

*Коментарът е от фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.