Расте натискът над германското правителство да приеме бежанците, които останаха без покрив над главата след пожара в лагера Мориа на остров Лесбос. Очаква се и реакция на министъра на вътрешните работи Хорст Зеехофер, който първоначално настоя решението да е европейско и хората да се разпределят между членките на ЕС.

Представители на различни партии и съюзи, както и на двете църкви, настояват за незабавна реакция и даване на подслон в Германия на хората от Мориа. Десетки общини вече предложиха да приемат големи групи от общо 13 000-те бежанци, но това не може да стане без съгласието на правителството.

Коалиционният партньор на ХДС в правителството - социалдемократите, обвиняват Зеехофер, че нарочно блокира бързо решение на проблема. „Германия не може да приеме всички 13 000, но можем да помогнем и то значително“, посочват още от ГСДП.

Министърката на семейните работи Франциска Гифи призова Зеехофер да даде зелена светлина на общините, които имат готовност да поемат някои групи от Лесбос.

„Не можем да чакаме, докато всички партньори в ЕС стигнат до едно мнение. Това ще трае не седмици, а месеци, докато тези хора спят под открито небе“, заяви тя.

ХДС също не подкрепя единодушно поведението на Зеехофер. Министърът на развитието Герд Мюлер от Християн-Социалния съюз пледира да се вземат веднага 2000 души от лагера.

„Бях в този лагер преди две години. Това не е бежански лагер, това е затвор. Бежанците живеят на място за 3000 и са третиран икато престъпници“, заяви още той.

Това не са „бежанците на Гърция“, това са бежанците на Европа и проблемът е общ, посочи още той. Негови колеги обаче са против ход на Германия без консултации с другите страни от ЕС

„Става дума и за политическия сигнал, който ще дадем. Ако Германия продължи да решава хуманитарните проблеми сама, останалите членки ще се облегнат спокойно на това и няма да променят поведението си“, аргументират се те.

В същото време провинция Бранденбург обяви готовност да приеме 5000 души, а баварският премиер Маркус Зьодер заяви, че ако това стане, Бавария ще се включи също и ще приеме бежанци.

Засега Германия обаче смята на първо време да осигури помощ на място с палатки, храна и техника.

Междувременно избухнаха нови пожари и унищожиха и малкото останали незасегнати от големия пожар постройки. Все още не е ясна причината за трагедията, подозира се палеж.