EС е готов да съди Великобритания заради спорния законопроект за Брекзит.

Това става ясно от изявление на Еврокомисията, разпространено след извънредното заседания на съвместния комитет „ЕС-Великобритания“. То бе свикано в Лондон по искане на еврокомисаря Марош Шефчович, след като Лондон публикува вчера законопроекта. Документът поставя под съмнение някои от поетите от Обединеното кралство ангажименти, залегнали в Споразумението за напускане на ЕС.

Ако бъде приет, проектозаконът ще представлява сериозно нарушение на определени клаузи от Споразумението и на международното право, предупреди Шефчович. Той настоя Лондон да премахне спорните точки от проекта по най-бързиа начин, и то преди края на месеца. И допълни, че документът за напускането на ЕС съдържа редица механизми и законови средства за адресиране на ангажиментите, залегнали в текста. И ЕС няма да се поколебае да ги използва, се казва в изявлението.

Британското правителство обаче отхвърли ултиматума на Брюксел.

„Няма да оттеглим този закон и Шефчович го разбра“, каза пред Скай нюз Майкъл Гоув – държавният министър за Брекзит.

Също днес и също в Лондон приключи осмият кръг от преговорите между Лондон и Брюксел за Брекзит. Главният европейски преговарящ Мишел Барние разпространи свое изявление. В него той изтъква, че сериозните различия оставят. И допълва, че ЕС ускорява подготовката за всички възможни сценарии, включително този  без споразумение за бъдещи търговски отношения. Преходният период изтича на 31 декември.