"ЕС трябва да остане безпристрастен в спора между Гърция и Турция, тъй като няма юрисдикция върху морските граници."

Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред Комисията по външни работи в Европарламента. Той участва във видеоконферентна връзка от Сенегал, тъй като е на обиколка из Африка.

И Атина, и Анкара имат претенции върху континенталния шелф и природните богатства във водите край Кипър. По тази причина и по настояване на Гърция е свикан специален Европейски съвет, който ще се състои в Брюксел на 24 и 25 септември.

Турция е готова да преговаря с Гърция за Източното Средиземноморие и островите в Егейско море без предварителни условия, каза още Чавушоглу. В противен случай Турция ще бъде принудена да излезе със свои собствени условия. Същевременно дипломат номер 1 на Анкара обвини Атина, че не е готова и не желае диалог.

Часове по-рано пред същата комисия говори гръцкият зам.-министър на външните работи Милтиадис Варвициотис. Той настоя Турция незабавно да изтегли от водите край гръцкия остров Кастелоризо своя сондажен кораб „Оруч Реис“ заедно с придружаващите го военни съдове. И поиска ЕС да заплаши страната с „жестоки“ санкции, ако тя откаже а започне диалог.

Чавушоглу обаче обяви, че ще разкаже „другата страна“ на историята. И нарече Варвициотис „приятел“.

Според него вината за турските сондажи е изцяло на Турция. А Анкара винаги е защитавала кипърските турци, които според него са съсобственици на острова и съответно на водните ресурси и богатства.

И двете страни сключиха договори с други държави за морските граници.

Турция не признава договорите на Гърция с Италия и Египет. И прати кораба „Оруч Реис“ край Кастелоризо. В отговор Гърция повиши бойната си готовност.

Атина пък не признава меморандума за разграничаването на морските води, сключен от Анкара с Правителството на националното съгласие на Либия. Според него той лишава намиращите се между двете държави гръцки острови от право на континентални шелфове и изключителни икономически зони.

Гърция постоянно изгражда съюзи срещу Турция, включително с несредиземноморски страни като Обеднените арабски емирства, заяви Чавушоглу.

Според него приемането през 2004 г. на Кипър в ЕС е грешка, тъй като гърците са отхвърлили споразумение под егидата на ООН.

След изказването на министъра последваха дебати. В тях евродепутатите засипваха с критики Турция. А Чавущоглу отговаряше с твърде рязък тон. Накрая той просрочи даденото му време и председателят на външнополитическата комисия Дейвид Макалистър го нападна, че е превърнал диалога в монолог. И закри заседанието.