Маските в клас не са задължителни, но в общите помещения са. Неносенето им ще се наказва само в краен случай - ако са изчерпани всички възможности. Това стана ясно от думите на заместник-министъра на образованието Таня Михайлова тази сутрин пред БНТ.

В училищните автобуси също ще са задължителни за по-големите ученици.

В студиото на "Денят започва" тя обясни, че все още се уточняват наредбата и подзаконовите актове, с които родителите могат да поискат децата да бъдат на дистанционно обучение за определен срок от време.

Междувременно в навечерието на първия учебен ден в училищата текат последни приготовления за спазване на изискванията на здравното и образователното министерство. Регионалните здравни инспекции ще правят проверки на случаен принцип или при подаден сигнал за нарушение, допълва медията.

"Маските по принцип като изискване и всичко, което е свързано със здравословните условия, е изискване и на Министерството на здравеопазването. Но що се отнася до класната стая, маските не са задължителни. Аз мисля, че дори и ние трудно бихме издържали 6 часа в една класна стая с маска", заяви Михайлова.

С промените в Закона за предучилищното и училищното образование, от една страна, по принцип се даде възможност за обучение в електронна среда от разстояние в случаи на дни, които са обявени по обективни причини за неучебни, каза тя - например грипни ваканции.

Също така се дава възможност за ученици до 30 дни по здравословни причини да участват и да се включат в такова обучение. Сега вече във връзка с пандемията я има възможността за повече от 30 дни ученици, които съответно родителите им или те самите заявят желание  да се включат в такова обучение, но условията са няколко - на първо място, по здравословни причини - към детето и към членове на семейството, с които живее. "Това е безусловно, разрешава се от самия директор", каза зам.-министърката на образованието.

Дава се възможност обаче и на родители и съответно наученици, които се притесняват да са в една среда с другите, да заявят своето желание, но тук вече имаме разрешителен режим, който ще минава и през Регионалното управление на образованието. Целта е да се прецени дали има тези условия, дали наистина се налага, дали ученикът има отношение и към образованието, "защото ние трябва да сме максимално обективни, за да разрешаваме такава възможност", заяви Михайлова.

Тя напомни, че в условията на пандемия възрастова граница не е поставена, защото "това е дневна форма на обучение, но просто разликата е, че е в електронна среда, от разстояние". В този случай учениците няма да променят формата си на обучение, те ще се водят ученици на училището.

Началниците на регионалните управления и самите директори са информирани, че заявленията на всички родители, които декларират своите намерения, трябва да бъдат приети, да се обработят, за да може и самото училище да знае, защото трябва технологично време.

"И днес могат да подават тези заявления, на този етап заявлението е в свободна форма, те просто само трябва да заявят своето намерение", каза Михайлова.

Отсъствия през това време няма да се пишат.

Личните лекари не са тези, които освобождават учениците, отбеляза още тя.

Зам.-министърката на образованието е категорична, че ако ученикът не се включва в учебния процес, ще трябва да се върне в дневната форма на обучение.

Също пред националната телевизия д-р Благомир Здравков, председател на организация за качествено детско здравеопазване, заяви:

"Важно е децата да носят маски в училище. Доказа се, че трансмисията на този нов коронавирус значително се ограничава при носене на маски и физическа дистанция."

Ако оставим на това родителите да решават, до известна степен мерките се обезсмислят. Ако в клас има 5 деца, чиито родители са предвидили, че ще ги пуснат без маски, без да спазват каквито и да е правила, те излагат на обоснован риск останалите в класа, както и преподавателите", категоричен е д-р Здравков.

Според него голямото предизвикателство ще бъде за персонала на училището.

Около 20% от децата са безсимптомни.