Срокът за продажба на TikTok в САЩ изтича, а по думите на американския президент Доналд Тръмп от вчера, удължение няма да има. Ако китайската социална мрежа не намери американска фирма, на която да продаде акциите на западния си бизнес, тя ще бъде забранена на територията на САЩ.

"Или ще забраним приложението поради рискове за националната сигурност, или то ще бъде продадено на американска фирма. Удължение на сроковете няма да има!", заяви американският държавен глава.

На 14 август Тръмп подписа два указа, с които забрани на американски граждани и компании да имат бизнес отношения с китайските приложения WeChat и TikTok, тъй като те събират прекалено много лични данни, които се пазят на китайски сървъри, което според него е заплаха за националната сигурност на САЩ.

Мерките ще влязат в сила от 20 септември, а крайният срок за финализиране на сделката е 15 септември. Aмериканските компании Microsoft и Oracle проявяват желание да придобият китайската социална платформа, но според проучване на Bloomberg шансовете това да се случи навреме са малки. 

От своя страна BiteDance, разработчикът на TikTok, заведе дело срещу администрацията на Тръмп. Компания твърди, че не събира данни по начина, обявен от Тръмп, и че забраната нарушава американската конституция. Ако тя наистина влезе в сила, ще бъде първият пример на подобна забрана в историята. Досега само държави като Китай, Русия и Турция блокираха световни интернет услуги и приложения.