"България е в остра политическа криза след месеци на улични протести."

Под това заглавие Би Би Си публикува обширен анализ на Краси Туиг за ситуацията в България. 

"От два месеца България е обхваната от национални антикорупционни улични протести, на които се иска оставката на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев", започва материалът.

Той подробно проследява и събитията, довели до тях - акцията на Христо Иванов на плажа "Росенец" и последвалите реакции, нахлуването на прокуратурата в сградата на президентската институция, споменава се и за изтеклите снимки от спалнята на Борисов, на които има пачки с банкноти и пистолет.

"Отказът на правителството да подаде оставка и решителността на протестиращите да останат на улицата, докато исканията им не бъдат изпълнени, будят опасения за продължителна политическа несигурност", се отбелязва в анализа.

Акцентира се и върху събитията от 2 септември, по време на т. нар. голямо народно въстание, при които се стигна до насилие.

"Десетки бяха ранени при сблъсъците - полиция, протестиращи, журналисти. Няколко журналисти обвиниха полицията в употребата на насилие срещу тях", пише авторката.

Цитиран е и един от пострадалите Димитър Кенаров, който обяснява пред Би Би Си как "двама души седнаха върху гърба ми, сложиха ръцете ми на гърба ми, докато един ме риташе в главата, а аз виках и повтарях, че съм журналист и имам журналистическа карта и мога да се идентифицирам".

Припомнят се и думите на Тома Биков от ГЕРБ, който на следващия ден обяви, че "правителството няма да подава оставка след това, което той нарече "атака от криминалния контингент".

"Недоволството от усещаната корупция в българската политика се трупа от дълго време. Сегашното положение в България се свързва с историята на посткомунистическия преход. Политическите анализатори говорят за "завладяна от олигархията държава", което пречи на развитието на българското общество след падането на комунизма. Това е обвинение, често свързвано с правителството на Бойко Борисов", пише Краси Туиг.

Цитиран е и коментар на политолога Огнян Минчев.

"Правителството на ГЕРБ във всичките си три мандата създаде още по-силна и дълбока връзка между посткомунистическата олигархия в задкулисието и публичните институции на държавата", казва Минчев пред Би Би Си.

В материала се обяснява и защо протестиращите искат оставката и на главния прокурор Иван Гешев. 

"Главният прокурор Иван Гешев е основна мишена на протестите - заради свръхправомощията, с които разполага, и обвиненията, че злоупотребява с властта, която има", се казва в анализа на Би Би Си.

Там се споменава обявявеното от Борисов намерението на ГЕРБ да предложи нова конституция, но "предложението беше широко критикувано като опит да се отклони вниманието от истинските проблеми".

"С тази нова конституция те правят главния прокурор още по-безотчетен, ако смятате, че е възможно това. Така че правителството упорито върви против общественото мнение. И това е част от този гняв, който виждате по улиците...", е цитиран в материала лидерът на "Да, България" Христо Иванов.

Упоменати са и реакциите на президента Румен Радев, който в свое изявление пита "Може ли мафията да реформира съдебната система".

Казва се и че критиците на правителството често повтарят, че Европейският съюз запазва мълчание за протестите.

Според социолозите над 60 на сто от българите подкрепят протестите, се посочва още в материала. Там се подчертава и профилът на немалка част от демонстрантите - "младите" - студенти, които учат в чужбина и са се върнали заради коронавируса, както и млади хора, които не искат да живеят в чужбина, а да променят ситуацията в страната.

"За първи път през последните 30 години младите хора са наистина активни по социални и политически теми", обяснява Геновева Петрова от "Алфа рисърч".

"Българите често се оплакват от липсата на реални политически алтернативи, които да изведат страната от кризата. "Младите", които са на улицата и проявяват гражданското си съзнание, са позитивна промяна, но остава скептицизмът дали социалната енергия може да бъде превърната в политическа сила, за да се рестартира системата", завършва Краси Туиг в анализа си за Би Би Си.

Радио материал на Би Би Си за събитията в България може да чуете тук  след 44,30 м.