Великобритания постигна първата си реална двустранна търговска сделка след Брекзит с Япония днес. Двете страни нарекоха споразумението "исторически момент". Той идва в деликатно време, в което Лондон опитва да намери път за договор в трудните преговори с най-близкия си търговски партньор - Европейския съюз. 

Обединеното кралство вече обяви, че сделката, която е договорена "по принцип", ще направи така, че цели 99% от нейния износ за страната на Изгряващото слънце да бъде без никакви мита и допълнителни такси, пише днес Ройтерс. 

Без да има допълнителна информация, към момента се смята, че Лондон е успял да договори много по-добри и всеобхватни условия по разпоредбите за цифровата информация и данните, сравнение с ЕС. Това определено ще даде силен тласък на всички финтех компании от Великобритания, които искат да оперират в Япония. 

Фирмите за финансови услуги, производителите на храни, на палта и бисквити, както и производителите на сирене пък също ще могат да се възползват от споразумението. Според експертите това е важна допълнителна стъпка към присъединяването на Великобритания към Всеобхватното споразумение за транстихоокеанско партньорство в Азиатско-тихоокеанския регион - един от най-големите пазари в света.

От своя страна - основните японски инвеститори в Обединеното кралство, като "Нисан" и "Хитачи", биха се възползвали от намалени тарифи за своите части, идващи от Япония, и допълнително улеснените регулаторни процедури, твърдят британските власти.

Премиерът Борис Джонсън за пореден път повтори, че именно това е Брекзит - възможност за Лондон да сключва търговски сделки с други страни по света, без да се съобразява с другите партньори в ЕС. 

Сделката е договорена в чудесен момент, защото в Токио предстои промяна в правителството и несигурността от бъдещето създаваше опасност от промяна на нагласите в японската столица. Управляващата партия там трябва да избере нор лидер, който да наследи оттеглилия се Шиндзо Абе, който напусна властта по здравослловни причини. 

Целта и на Лондон и на Токио е да подпише окончателните текстове максимално бързо, така че сделката да влезе в сила от януари на следващата година.