През април Мадагаскар привлече много внимание, когато обяви, че използва местно растение в борбата с коронавируса.

Стигна се дотам, че президентът на африканския остров Андри Раджоелина промотира напитка, която използва екстракт от него.

Но засега няма доказателства, че въпросното растение - Artemisia annua (едногодишен или сладък пелин), чиито елементи имат противомаларично действие, може да лекува COVID-19, смята Световната здравна организация.

Би Би Си прави преглед на това, което е известно за артемизията и нейните лечебни свойства:

Откъде идва растението

Artemisia annua е с произход от Азия, но расте в много части на света, там, където е слънчево и топло. В китайската традиционна медицина от над 2000 години се използва за лечението на различни болести, в това число и маларията, както и за облекчаване на болки и за сваляне на температура.

В китайската медицина растението е познато като "qinghao." 

Може ли да има антикоронавирусно действие?

Мадагаскарският президент още пред април обяви, че изследванията на напитката  Covid-Organics, в която има артемизия, е показала ефективността си в битката с болестта. Като повтори тези си твърдения и през септември.

Но доказателства за това не са представени досега публично.

Не е известен и точният състав на въпросната напитка, въпреки че според правителството на островната държава над 60 на сто е екстракт от артемизия.

Мадагаскар вече произвежда и капсули, и суспензия, която може да бъде инжектирана, при тях вървят клинични тестове. Германски и датски учени изследват екстракти от растението. Според резултатите в лабораторни условия то показва някаква ефективност като действие срещу коронавируса. Изследването, което не е било оценено независимо от други учени, стига до изводите, че тези екстракти имат антивирусно действие, когато са използвани с чист етанол или дестилирана вода.

Тези изследователи работят с Университета на Кентъки, за да започнат клинични изпитания при хора.

Китай извършва свои собствени тестове върху лекарства от традиционната медицина.

В Южна Африка учените правят лабораторни изследвания върху artemisia annua, но и на още една разновидност на растението -  artemisia afra. Резултати все още няма.

Позицията на СЗО

От СЗО казват, че нямат детайлна информация какво представлява мадагаскарското проучване. Жан-Баптист Никиема от СЗО-Африка обяснява пред Би Би Си, че световната организация може да вземе участие в изпитанията - но много ще зависи от това каква информация ще получи за досегашните тестове.

Но от СЗО подчертават, че досега няма доказателства, че продукти, в които има артемизия, действат против COVID-19.

И напомнят, че всички медицински растения "трябва да бъдат тествани за ефикасност и за странични ефекти" през множество клинични изпитания.

Как се използва против малария

Активната съставка, открита в изсушени листа на artemisia annua, се нарича артемизинин и тя действа против малария.

Китайските учени откриват тези качества на растението, когато търсят лекарство за малария през 70-те години на миналия век.

Комбинирано лечение, базирано на артемизинина, се препоръчва от СЗО против малария, особено за онези видове малария, които сега са резистентни на хлорохин.

Какви са рисковете за резистенция

Екстракти от Аrtemisia annua започнаха да се използват в чайове, други напитки и това увеличава притеснението, че тази нерегулирана употреба може да позволи на маларийния паразит да изгради резистентност към веществото.

В много страни от югоизточна Азия подобна резистенция вече се наблюдава.

"Знаем, че с времето маларийният паразит ще стане резистентен, но този период трябва да бъде увеличен възможно най-много", обяснява Жан-Баптист Никиема.

СЗО е против нефармацевтичните употреби на артемизинина, точно поради тези притеснения.