Поредна книга за себе си издава Вежди Рашидов. Днес в ефира на бТВ, в предаването „Тази събота”, председателят на Комисията за култура и медии в Народното събрание разказа за автобиографичното томче „Вежди”, чиято премиера ще бъде на 24 септември.

Това е интересна като подход книга. Разбрах, че младите хора по интернет първо гледат снимки, а после, ако им е интересно, четат. Затова подходих по същия начин. Книгата я направих 3 в 1, като нескафе – малко захар, малко горчиво, малко вода”, разказа скулпторът.

В автобиографичния том са събрани не изповедни текстове, а изказвания на известни хора от целия свят за Рашидов.

„В книгата има факсимилета, музеите, където присъствам, дипломи, академичните ми звания. Всичко е вътре. Аз един път не смея да си туря званието отпред, нещо девалвира…”

Художникът разказа за детството си, за живота си като сирак в ТВУ „Калинин”, за това колко му липсва майка му, загинала в автокатастрофа едва на 32 години.

„Установих нещо простичко на 70 години – преди да се оженя, съм търсил жена като майка си. Така правят всички мъже.”

Рашидов се обясни в любов на приятелите си по телевизията, като каза, че когато той, „простото селянче от Кърджали”, е дошъл в София, се е стремил да се заобиколи с най-талантливите поети, писатели, художници, за да бъде и той талантлив. Те са го оформили като личност.

Скулпторът политик няколко пъти повтори, че става на 70 години и на забележката на Жени Марчева, че не бива да споменава възрастта си, подметна:

„То малко като жените станах. Ама и мъжете комплексът ги удря”.

„Вежди” не е първата биографична книга на Рашидов. През 2002 г. издателство „Жанет 45” пуска на пазара книгата „Изкуство и власт” с автор Вежди Рашидов и съставители Стефан Цанев и Виктор Пасков. Томчето съдържа мнения на изявени български творци за Вежди, както и богат снимков материал. Като цяло концепцията е същата, както и на новата му автобиография.

В предаването събеседниците не уточниха кое издателство е подготвило за печат книгата „Вежди”, нито съставителите и редакторите на новото издание.

"Площад Славейков"