Ако повече от 10% от хората не спазват мерките, когато застудее, стане влажно и започнем да се събираме на закрито, ще имаме много случаи на коронавирус в България.

Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в предаването "120 минути" по бТВ. 

Той обясни, че трябва да благодарим на сухото време и слънцето за по-ниския брой новозаразени. Подчерта, че за първи път преди седмица у нас е имало под 10% положителни тестове. В последните дни обаче отново се наблюдава увеличение.

Проф. Кантарджиев уточни, че Министерството на образованието е дало възможност на всяко училище да приема различни мерки за носенето на маски.

„Не трябва да се създава паника и хората не трябва да се плашат, че ще се засегне психиката на децата. Децата, когато са в колектива на класа, ще бъдат без маски. Акцентът е върху проветряването, отстояването. Нека не драматизираме“, заяви той. 

По повод ваксините - според него България като член на Европейския съюз ще използва европейска ваксина. Страната ни ще получи бързо от дозите, когато се появят на пазара.

„Ваксината може да не действа достатъчно добре, но на европейския пазар ще бъде безопасна. 100% гаранция с много редки странични ефекти. В това може да сме сигурни“, рече професорът.

Според него рискът от бързи странични ефекти е малък, защото изследванията проследяват именно това - от момента на ваксинацията, 14 дни по-късно и 1 месец след това дали няма ранна и нежелана реакция.

„Следват и въпросите колко време ваксината ще поддържа имунитета, дали ще ни предпазва от инфекцията или ще води до по-леко прекарване“, каза един от хората в щаба за борба с коронавируса.