И двамата кандидати от лагера на руския опозиционер Алексей Навални са избрани в общинското законодателно събрание на сибирския град Томск, където се предполага, че е бил отровен в разгара на предизборната кампания, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според предварителните резултати от вчерашните местни избори, публикувани на сайта на регионалната избирателна комисия, Андрей Фатеев и Ксения Фадеева са начело в листите в два избирателни окръга. Партията на Кремъл "Единна Русия" обаче печели изборите в сибирския град с 24,46 на сто от гласовете, уточнява АФП.

Руснаците гласуваха вчера на избори както нови депутати в Държавната дума, така и заемащите постове в регионални и местни органи на властта. Очакваше се те да бъдат проверка за доминиращото положение на партията "Единна Русия" на управляващия от 20 години президент Владимир Путин.

"Единна Русия" изглежда на път да спечели множество победи на местните избори, но и да понесе някои неуспехи, след като поддръжници на критика на Кремъл Алексей Навални постигат необичайни победи в градски съвети в Сибир, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Местните избори в Русия бяха внимателно наблюдавани за признаци на протестен вот срещу управляващата партия, която подкрепя президента Владимир Путин в момент, когато има недоволства заради продължаващото от години намаляване на заплатите и справянето на властите с пандемията от коронавирус.

Изборите също така се състояха след подозираното отравяне на Навални, който насърчаваше стратегия за тактическо гласуване и издигна десетки кандидати за градски съвети в Сибир.

Официални предварителни резултати показват, че подкрепяни от Путин прокремълски политици са напът да постигнат категорични победи на изборите за губернатори на Коми, Татарстан, Камчатка и над 12 други региона.

ЕС не признава изборите в Севастопол

Избори бяха проведени и в град Севастопол, който Русия през 2014 г. анексира заедно с Крим от Украйна. Градът е географски част от полуострова, но е отделна административна единица.

ЕС не признава незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Руската федерация и съответно не признава провеждането на избори на Кримския полуостров. Това се казва  в разпространено изявление на говорителя на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД).

Всеки, избран на организираното от Русия гласуване на полуострова и твърдящ, че „представлява“ Крим и Севастопол, няма да бъде признаван от ЕС като представител на тези територии, които са част от Украйна. Съюзът твърдо подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Украйна, завършва изявлението.