ЕС и Китай подписаха днес двустранно споразумение за закрила срещу присвояване и имитация на географски означения.

Брюксел и Пекин се задължават да защитават по 100 географски означения (ГО) на другата страна.

Споразумение бе сключено през ноември 2019 г., следва да донесе взаимни ползи в С него се изпълнява ангажиментът, поет на предишни срещи на върха между ЕС и Китай да приемат международните правила като основа за търговските отношения.

Европейските храни и напитки имат голям потенциал за реализация на пазара в Китай. През 2019 г. Китай заемаше трето място като местоназначение за продуктите на хранително-вкусовата промишленост на ЕС, като стойността им достигна 14,5 милиарда евро. Китай е също така вторият по големина партньор в износа на продукти на ЕС, защитени като географски означения (9 на сто от стойността им), включително вина, изделия на хранително-вкусовата промишленост и спиртни напитки. Благодарение на това споразумение европейските потребители ще могат да откриват автентични китайски специалитети.

Списъкът на ГО на ЕС, които ще се ползват със закрила в Китай, включва знакови продукти като испанските вино „Кава“ и кашкавал от Ла Манча, сирене „Фето“ и узо от Гърция, ирландското уиски, мюнхенската бира, полската водка, портвайна, пармската шунка и други.

Няма включено българско географско означение, става ясно от списъка.

Сред китайските продукти с ГО в списъка са пюрето от бакла Pixian Dou Ban, белият чай Anji Bai Cha, оризът Panjin Da Mi и сортът джинджифил Anqiu Da Jiang.

След подписване на споразумението и одобрението на Европарламента то ще бъде официално прието от Съвета на ЕС. Очаква се споразумението да влезе в сила в началото на 2021 г.

А след още 4 години неговият обхват ще бъде разширен, за да обхване още 175 наименования с ГО от двете страни по споразумението.

Споразумението е значителна победа за ЕС, , коментира Ройтерс. Оттук нататък производители от Австралия и Нова Зеландия вече няма да могат да използват защитените наименования за стоките, които изнасят за Китай.

Споразумението бе подписано часове преди видеоконферентната среща на върха между ЕС и Китай. На нея ще бъдат обсъждани теми като инвестициите и  борбата с климатичните промени и инвестициите.