Световната здравна организация (СЗО) очаква повишаване на броя на смъртните случаи, причинени от новия коронавирус, през октомври и ноември, които ще бъдат "по-тежки" месеци, предупреди днес директорът на европейския й клон Ханс Клуге, цитиран от Франс прес.

"Ще стане по-тежко. През октомври и ноември ще имаме по-висока смъртност", заяви Клуге в интервю за АФП, в момент, когато броят на регистрираните заразени в Европа нараства, но този на починалите остава стабилен.

Сега "страните нямат желание да чуват подобни лоши новини и ги разбирам", каза директорът на СЗО-Европа. Клуге изрази оптимизъм, че в някакъв момент пандемията ще отмине. Бъдещата ваксина обаче няма да сложи край на проблема, предупреди в същото време той.

"Не знаем дори дали ваксината ще бъде ефективна при цялото население. Някои данни сочат, че ще работи при едни, а при други - не", подчерта белгийският лекар. Той изрази опасения, че "ако изведнъж се наложи да поръчваме различни ваксини, това ще бъде логистичен кошмар".

"Краят на тази пандемия ще дойде тогава, когато се научим, като общност, да живеем с тази пандемия. А това зависи от нас. Това е едно много позитивно послание", заяви Клуге.

Броят на регистрираните заразени в Европа нараства през последните седмици, особено в Испания и Франция. Само в петък 55-те страни от европейския клон на СЗО съобщиха за общо над 51 000 случая - повече от пиковите равнища през април. Броят на починалите обаче остава стабилен на равнището от началото на юни - около 400-500 на денонощие.

СЗО-Европа събира всичките си страни членки на заседание днес и утре, за да обсъдят отговора на пандемията и своята стратегия през следващите пет години, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.