ЕС очаква Китай да вдигне пред европейските инвеститори бариерите за достъп до пазара за цифрови технологии.

Тази стъпка е едно от условията Пекин да убеди Брюксел в необходимостта от подписване на двустранно всеобхватно споразумение за инвестиции.

Това заяви днес председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Тя говори след видеоконферентната среща навърха ЕС-Китай. В нея участваха китайският президент Си Цзинпин, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и Ангела Меркел – канцлерът на Германия, която в момента е председател на ЕС.

В преговорите за споразумението Брюксел и Пекин имат съгласие по три важни теми, изтъкна Фон дер Лайен. Става дума за поведението на държавните предприятия, принудителния трансфер на технологии и прозрачността на държавните субсидии.

Това е важна стъпка напред, но предстои да бъде свършена още доста работа, изтъкна председателят на ЕК. То е в две сфери – доспъпа до пазара и устойчивото развитие.

„Очакваме Китай да вдигне бариерите за пазара най-вече в бъдещите зараждащи се пазари за цифровите технологии. Те са сърцето на нашата икономика. Това са по-специално компютърният сектор, медицинските биотехнологии, телекомуникациите, новите автомобили и транспортът. Виждаме, че пред нашите инвеститори има твърде много бариери в този ключов сектор. За нас достъпът да този пазар не е нахлуване, а въпрос за ребалансиране на симетрията и отваряне на респективните ни пазари“, каза Урсула фон дер Лайен.

И изтъкна:

„За да завършат преговорите тази година, Китай трябва да ни убеди, че си струва с него да се подпише всеобхватно споразумение за инвестиции.“

Вторият важен въпрос, по който има много да се работи, е свръхкапацитетът на Китай. За Европа това е особено важно в два сектора – на стоманата и алуминия, но къщо така и във високите технологии. Няма конкретни стъпки предприети от Пекин в тази насока.

„Трябва да има промяна и бяхме много ясни. Трябва да бъдат емлиминирани държавните субсидии, които допринасят за този свръхкапацитет“, настоя Фон сер Лайен.

Часове по-рано днес ЕС и Китай подписаха двустранно споразумение, според което всяка от страните ще защитава от злоупотреба по 100 географски означения на другата страна.

Диалогът с Китай за човешките права ще продължи, увери Ангела Меркел. Днес въпросът също е бил засегнат. ЕС е особено разтревожен от третирането на малцинствата в Тибет и Синцзян и прилагането на закона за сигурността в Хонконг, предупреди Шарл Мишел. Съюзът иска да бъдат допуснати независими наблюдатели в Синцзян.

Според Меркел сътрудничеството с Китай трябва да бъде основано на реципрочността и честната конкуренция. Няма значение, че ЕС и Китай имат различни политически системи.

Европейските ръководители са обсъдили със Си Цзинпин преминаването към други форми на енергия. Китай трябва да измине този път. Европа има интерес към системата за търговия с емисии, която Пекин създава. Тя ще бъде най-голямата в света.