Ръководителите на над 150 световни компании, сред които Епъл (Apple) и Гугъл (Google), призоваха европейските лидери да поставят по-висока цел за намаляване на парниковите емисии, съобщи Кембриджкият институт за устойчиво лидерство (Cambridge Institute for Sustainability Leadership - CISL), цитиран от Франс прес и БТА.

Писмото е подписано от дълъг списък с главни изпълнителни директори на някои от най-големите световни марки и с инвеститори, включително Майкрософт (Microsoft), Икеа (Ikea), Дойче банк (Deutsche Bank), Юниливър (Unilever) и Ейч енд Ем (H&M), посочва институтът.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще представи утре целите за намаляване на парниковите газове до 2030 година в речта си за състоянието на съюза пред Европейския парламент.

Писмото е призив към европейските лидери да избегнат най-тежките последици от климатичните промени и да гарантират устойчиво, конкурентно икономическо възстановяване, като намалят парниковите газове с най-малко 55 процента до края на десетилетието.

Брюксел възнамерява да вдигне целта си за орязване на парниковите газове до 55 на сто спрямо равнищата от 1990 година, посочи пред Франс прес в събота източник. Сегашната цел е 40 процента.

Европейската комисия се стреми към петгодишна "Зелена сделка" като част от стратегията за постигане на въглеродна неутралност до 2050 година.

Тя задължава 27-те страни членки да намерят баланс между замърсяващите емисии и отстраняването на парниковите газове, например чрез технологии за улавяне на въглеродния диоксид или чрез засаждане на дървета, през следващите 30 години.

Това се възприема в Брюксел като тласък към икономическа революция, която ще направи Европа устойчива и ще може да изпълни целите на споразумението за климата от Париж.

От гледна точна на бизнеса и инвеститорите яснотата за пътя на прехода към въглеродна неутралност и сроковете за всеки сектор, както и политика, която дава възможност за устойчиви инвестиции във въглеродно неутрални решения, е изключително важна, се посочва в писмото на корпоративните ръководители.