Руският опозиционер Алексей Навални пусна днес в Инстаграм първата си снимка, след като излезе от кома в берлинската клиника "Шарите".

В кадъра до него в отделението за интензивни грижи са жена му Юлия, дъщeря му Даря и синът му Захар.

В текста към снимката в социалната мрежа политикът пише:

"Привет, тук е Навални. Затъжих се за вас. Аз все още нищо не умея, но ето че вчера успях цял ден да дишам сам. Изобщо сам. Без никаква странична помощ, даже най-прост вентил в гърлото не използвах. Много ми хареса. Удивителен, недооценен от мнозина процес. Препоръчвам го".

Навални е разговарял с германски прокурор, отказал е да сътрудничи с руската прокуратура и е споделил намерението си да се върне в Русия да продължи мисията си.

Вчера се разбра, че германска, френска и шведска независими лаборатории, независимо една от друга, са потвърдили, че опонентът на Владимир Путин е бил отровен с вещество от групата на нервнопаралитичния газ "Новичок", който руски агенти са използвали в покушения срещу други противници на Кремъл.

Следи от отровата са намерени не само в организма на Навални, но и по бутилка с вода, която е пътувала с него при транспортирането му от Русия до Германия за лечение, съобщи днес "Ню Йорк таймс", позовавайки се на германски служител в сигурността.

Навални изгуби съзнание в самолет на 20 август на връщане от сибирския град Томск. Руските власти отричат да са го отровили, руският лекарски екип, който се грижи три дни за него обясни състоянието му или със злоупотреба с наркотик, или с понижена кръвна захар.