"Долу ръцете от Веселин Марешки".

Това заяви депутатът на "Воля" Пламен Христов в декларация от името на парламентарната група. Тя бе по повод присъдата от 4 години затвор, която лидерът на партията получи на втора инстанция за изнудване.

Докато Христов говореше неговите колеги също бяха на трибуната, като носеха тениски "Аз съм Марешки".

"Призоваваме българските граждани, които виждат и осъзнават цялата схема на случващото се, да не се поддават на манипулациите. Няма да допуснем някой да лъже Брюксел. Онези, които умишлено заблуждаваха хората, че "Воля" е някаква патерица на управляващите, следва сега да си дадат сметка какво всъщност се случва. Ако мълчим, утре всеки един може да бъде дискредитиран и притиснат с подобни манипулации", заяви Христов.

Според него случаят с Веселин Марешки ще бъде тест за цялото ни общество затова кой на чия страна е и дали има смелост да защитава истината.

"Воля" е плод на огромна обществена енергия срещу бедност и картели. Наш дълг пред българските граждани е да устоим на всички удари, Долу ръцете от г-н Марешки. Ако не можете да намерите истинските олигарси и да върнете вярата в истинското правосъдие, оставете това на честните и достойните да го направят", заяви Христов.

От името на БСП Кристиан Вигенин призова "Воля" да оттегли Марешки от поста зам.-председател на парламента. А ако това не се случи ГЕРБ да внесе такова предложение.

"Можем ли да се преструваме, че нищо не се е случило? Няма да разсъждаваме за презумпцията за невиновност, присъдата подлежи на обжалване, но този факт хвърля тежко петно върху и без това сринатата репутация на парламента. Присъдата на присъдружния на ГЕРБ Марешки е поредното твърдение за политическата кома, в която това Народното събрание е изпаднало. Тази присъда е петно върху институцията на Народното събрание. Тя остава в съзнанието на гражданите и в историята на Народното събрание", заяви Вигенин, който също е зам.-шеф на парламента.