Изборен кодекс "на инат" - с това се занимава днес през целия ден Народното събрание, като най-невралгичната точка е машинното гласуване и отстъплението на ГЕРБ от приетите от тях преди година текстове.

В края на заседанието след дълги дебати парламентът прие, че в секциите с над 300 избиратели ще има както машинно гласуване, така и гласуване с бюлетина. Иззбирателят ще избира как да упражни вота си.

Предстои да се разбере какво ще се случи с желанието на ГЕРБ да прехвърли цялата отговорност по намиране, съхраняване и логистика на бъдещите машини на ЦИК. Припомняме, че последното доведе до оставка на шефката на ЦИК Стефка Стоева, макар тя самата да обяви "лични причини" официално. До вчера беше срокът за номинации за поста. Дори управляващите не внесоха кандидатура. 

Още в началото за дебатите днес от ДПС настояха точката в дневния ред да се отложи. Защото по нея няма нито консенсус, нито диалог, а насред политическа криза задълбочаването на изборния хаос - по думите на Йордан Цонев, това само задълбочава недоверието. Не се прие - с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля". В течение на дискусията това искане - заедно с прекратяване на вече започналите дебати, се появи още няколко пъти. Все с неуспех. 

Според Движението в предложенията на ГЕРБ става дума за "отваряне на възможност за манипулации на изборите". От БСП дори припомниха, че на 12 февруари 2020 г. в стенограма на Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаря за изборния процес от страна на изпълнителната власт, заявява, че не трябва да се смесват два варианта на вот - с хартия и с машина. Нарича това "чиста глупост".

Повече от час отне т.нар. дискусия по ... името на законопроекта. С политически нападки, препратки честни ли са били изборите за лидер на БСП, спечелени от Корнелия Нинова, ограничения достъп на медии и експерти до парламента - обяснени с времената на Георги Пирински и коронавируса от управвляващиге...

Преди приемането на името бе направена поименна проверка на кворума. По искане на ГЕРБ - като успешното й провеждане практически отнема на опозицията да ползва същия инструмент в момент, в който й се стори, че редиците на властта са разредени. Тоест - до края на заседанието тя няма да може да провали кворума и да прекрати приемането на кодекса за деня. 

Преди проверката депутатите от ДПС и БСП закономерно напуснаха залата. Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, все пак преброи налични 123-ма депутати от ГЕРБ, "патриотите" и "Воля" и заседанието продължи. Секудни по-късно гласуването показа 105 присъстващи народни представители. Георги Свиленски от БСП се усъмни, че въобще е имало кворум - Караянчева не си е вдигнала главата да види колко е празна залата, докато четяла имената от списъка.

"Много добре знаете как стоят нещата", отвърна Караянчева в опит да аргументира практиката, че се броят депутати, които влизат и излизат.

И сама "накисна" лидера на НФСБ и неин заместник Валери Симеонов, че е бил в залата, когато е прочетено името му, но веднага е излязъл за среща в неназовано министерство.

Спорове имаше между ДПС и ВМРО - по предложения на движението на секциите в страните извън ЕС и за идеята на вторите за премахване на числата пред имената на партиите от бюлетините. Все идеи, по които дебатите не са особено продуктивни никога, защото такъв тип предложения досега никога не са получавали мнозинство.

Позициите на различните партии са ясни: БСП и ДПС настояват гласуването да бъде само с машини, както предвижда Изборният кодекс в момента. От Движението настояват за диалог и за уточнение какъв вид машини трябва да има - такива, с които се гласува или такива, които броят резултатите вместо членовете в секционните избирателни комисии. Цонев отново напомни, че 2/3 от протоколите на СИК на избори са сгрешени, а това води до недоверие и съмнение за честността на гласуването в страната. 

От ГЕРБ - основно Даниела Дариткова и Александър Иванов - настояваха, че в парламента политици не бива да говорят за манипулиран вот - защото така се подрива доверието. В една от препирните между власт и опозиция по темата "фалшификации" социалист се обърна към "патриотите" - да питат колегата си Славчо Атанасов (НФСБ) крадат ли се избори в България.

Той бе кандидат за кмет на Пловдив, като на вота през 2015 г. загуби от ГЕРБ с минимална разлика, през 2019 г. - с малко по-голяма от ГЕРБ. Атанасов откликна на задочния въпрос. И потвърди - избори се манипулират, когато има малки разлики между кандидатите. Какъвто е неговия случай. Президенският вот, на който бе избран Румен Радев е бил честен, по думите му, защото е бил избран с голяма разлика и от ГЕРБ са очаквали именно това. В резултат - едва ли е имало намеса. 

В течение на дискусията Мустафа Карадайъ от ДПС заяви в прав текст, че "наложеният проект за Изборен кодекс от ГЕРБ е отстъпление от честността, прозрачността и демократичността на изборите". А колегата му Хамид Хамид добави риторичен въпрос ако се готви манипулация, кой го прави - председателят на ГЕРБ.

От управляващите пак прибегнаха до версията, че само с машини ще се затрудни вотът на възрастни хора, че има риск да се развалят машините заради дезинфекцията в епидемична обстановка заради коронавируса и т.н., че без хартия щяла да падне избирателната активност и т.н. 

Самата Караянчева обяви в изказване, че ГЕРБ не е против машинното гласуване.

Все още депутатите не са стигнали до темата за Велико народно събрание и предложенията на ГЕРБ за сменена - пропорционално-мажоритарна система. Предложенията не само са спорни, но вчера правната комисия ги отхвърли с гласовете и на "патриотите", а Христиан Митев от НФСБ припомни, че идеята е в противоречие с чл. 157 от конституцията

Твърде вероятно е тази "реформа" във вота, предложена от ГЕРБ, да отпадне от кодекса. Но гласуванията предстоят. 

Важно е и какво ще се случи с идеята на ГЕРБ за "опростяване" на протоколите на секциите, което предвижда да не се отбелязва броят на неизползваните бюлетини, на недействителните гласове и т.н. От ДПС и по този повод вчера предупредиха, че "с такива текстове ГЕРБ ще останете сами..."

Със сигурност ще бъде заличена идеята в епидемична обстановка изборите да могат да се провеждат в продължение на 48 часа. Управляващите сами се отказаха от идеята, която също не срещна подкрепа и от "патриотите".

А колкото до качеството на самия дебат - извън няколкото изказвания с реални аргументи, то се илюстрира със следния пример. Социалист се обърна към "патриоти" с това, че "не може гласуване до края и душата в рая". Патриотът, в случая Юлиян Ангелов, намери това за "богохулство"... 

А пък Валентин Касабов от НФСБ видя дългата ръка на болшевиките и Русия и "руския президент" в исканията за машинен вот... А Цвета Караянчева го подкрепи.

Въпреки, че по-рано депутатите гласуваха удължаване на работното си време до приемането на Изборния кодекс по предложение на ГЕРБ заседанието бе прекратено в 16.00 ч.  Дебатите по кодекса продължават утре.