Управляващата комунистическа партия в Китай поиска проява на по-голяма лоялност от разрастващия се частен сектор, тъй като втората най-голяма икономика в света се бори с нараснали външни рискове - от откритата вржадебност на САЩ до пандемията от коронавирус, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

През последните години партията се стреми да затегне контрола върху частния сектор, придобивайки акции в недържавните компании или назначавайки служители в големи корпорации. Дори президентът Си Цзинпин неведнъж обеща да подкрепи сектора, който е ключов за растежа и заетостта.

 
Позовавайки се на нарасналите рискове и различните ценности и интереси сред предприемачите, партията издаде насоки късно вчера, съветвайки частните фирми как да се позиционират политически.

Бизнесмените трябва да поддържат висока съгласуваност с партията по отношение на политическите аспекти на позицията, посоката и принципите, се посочва в насоките, публикувани от агенция Синхуа.

Трябва да изградим гръбнака на екип от хора в частната икономика, на които може да се разчита и могат да бъдат използвани в критични ситуации, се казва в документа.

Партията окуражава също частните фирми да участват в реформите на държавните компании и в инициативата "Един пояс, един път", обещавайки да подобри бизнес средата за тях.