Към 18:10 ч. служители на НСО започнаха да извеждат протестиращите, които часове по-рано се бяха барикадирали в Народното събрание. Полицията постави лента пред входа към бул. "Дондуков", а десетки служители на реда направиха кордон пред протестиращите. 

По-късно повече протестиращи се събраха на Триъгълника на властта и Отровното трио призова насъбралите се демонстранти да донесат на утрешния ден яйца и меки домати. Малко след 21 часа множеството се понесе към Орлов мост и блокира движението. 

 

 

Група от демонстранти срещу правителството на Бойко Борисов отказваше да напусне сградата на парламента, докато той не подаде оставка.

Това става ясно от видео в профила на Никола Вапцаров, който бе начело на инициативния комитет "Лозенец", част е от протестите, които продължават вече 70 дни. Той бе и в кампанията на Мая Манолова за кмет на София и е част от "Изправи се.БГ". Освен него в сградата на бившия партиен дом са и майки от "Системата ни убива", както и самата Манолова.

Клипове от престоя им в парламента има и в страницата на инициативата.

Недоволните граждани искат депутатите да подпишат декларации за оставка, разпускане на Народното събрание, машинно гласуване и нови, предсрочни избори. Подобни писма - става ясно от видеото, са изпратени до всички институции - Министерския съвет, президентството, омбудсмана, представителството на Европейската комисия и т.н.

Искат срещи с представители на ръководствата на парламентарните групи. Отклик е получен от депутати от левицата. По думите на Вапцаров от БСП са взели копие от декларацията с исканията и ще решат дали да я подпишат.

Вапцаров казва още, че ако Бойко Борисов подаде оставката си, "няма да тормозим депутатите, ще ги оставим на мира".

Помощ да влязат в сградата на бившия партиен дом, сега парламент, е оказал Антон Кутев от БСП. 

Поредица от клипове в страницата на "Системата ни убива" показва още, че лидерът на НФСБ Валери Симеонов е отказал да вземе декларацията. Калин Поповски от "Обединени патриоти" обаче я е взел, прочел и казал, че ще запознае с нея колегите си.

Сагата обаче се пренесе и вътре в парламента, където парламентарната шефка Цвета Караянчева свика брифинг, за да заяви, че писмото на майките било "възвание", с което се искат срещи с ръководствата на групите в диапазона 16-18 септември, които срещи да се проведат в сградата на Партийния дом. "Моля, да намерите достойнство и смелост да се срещнете с нас...", зачете по думите й възванието Караянчева.

"От това възвание аз разбирам, че те искат да разговарят с нас" - констатира председателката на НС. "Аз на момента, предвид на това, че винаги сме били изключително отзивчиви към всички граждани, които пишат до Народното събрание, веднага съм разпратила това писмо на всички парламентарни групи. Оттук нататъка аз не виждам причина дамите да седят пред пропуска, защото те нямат други искания от това, което е. Очакват обаждания от парламентарните групи", допълни.

След което заяви, че срещите щели да се проведат по час и график, определени от групите (макар да не може да говори от името на всички групи). А конкретно за ГЕРБ - уточнявали кога могат да ги приемат. 

"Оттам нататъка - седят по някакъв начин и търсят някакъв контакт с народните представители и аз наистина недоумявам. Каква тежест имат тези подписи, според вас! Няма да позволя в Народното събрание да се правят провокации. Не бива да допускаме да се случи, това, което се случи предния път с барикадираните сестри" - заяви още Караянчева, визирайки затворилите се в Партийния дом цяла нощ медицински сестри, които настояваха за увеличаване на заплатите и за достойни условия на труд. Тогава МВР прехвърли в ръцете на НСО задачата по извеждането им, в т.ч. свалянето от прозорците, на които се бяха качили.

След което Караянчева призова: "НСО също да си свърши работата и да уведомят надлежно гражданите за моите разпоредби, които още в началото на февруари съм спуснала".

- Т.е. НСО да изведе дамите, така ли? - последва въпрос.

- Ами като приключи работата... Аз ви казах, тези дами в момента са ми внесли този документ и мисля, че като цивилизовани хора ние ще направим всичко възможно в рамките от 16 до 18 септември да се проведат срещите.

"Разбирам, че има и детенце. Аз не разбирам какво прави детенцето там. Аз безкрайно съчувствам, но мисля, че мястото му не е в сградата на Народното събрание".

На въпрос уведомени ли са протестиращите, че от ГЕРБ са готови за среща - преди Караянчева да уведомява медиите, заяви, че в писмото имало срок - до 18-ти. "Те не са казали днес и сега. Благодаря ви!".

После обаче Караянчева реши да обяви същото от парламентарната трибуна. И заяви: "Не ми се ще да мисля, че това е..., не бива да се използват децата. Майките ще бъдат чути, както винаги са били чути. Има заповед на министъра на здравеопазването за пропускателен режим в НС."

Както е известно, с коронавируса ръководството на парламента се оправдава за изолирането на журналистите и представителите на неправителствения сектор. Те нямат достъп до депутати, а вторите и до участие в парламентарни комисии.

"Не може с еднолични заповеди да се ограничава достъпа на граждани до комисии" - коментира Манолова и заяви отказ да напусне НС. - "Тази жена се е самозабравила. Тя мисли, че сградата на парламента е нейна и на началника й Борисов. Трябва да се даде урок на Караянчева, че НС е институция, която е на всички български граждани и в която всеки, който има гражданска позиция, може да я заяви по съответния ред", допълни по адрес на Караянчева.

Манолова бе заявила участие в енергийната комисия, която се провежда в това крило на Партойния дом, за да говори на темата със сметките за парно - която й бе тема като омбудсман. И в крайна сметка бе допусната до комисията. Но по предложение на председателя й.

Междувременно в групата "Системата ни убива" във фейсбук се появи призив за събиране на протест пред входа на НС в подкрепа на барикадиралите се вътре.

А пък малко преди 17 ч жена на видима възраст над 60 години легна на бул. "Дондуков" в знак на протест.