САЩ ще се включат в охраната на българското небе в периода 26 септември - 30 октомври 2020 г. включително. Разрешение за това даде днес Министерският съвет със свое решение. Българските военновъздушни сили и Силите на САЩ в състав до 8 самолета ще изпълняват заедно и задачи по Постоянно действащия план за интегрирана противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

Постоянно действащият план за интегрирана ПВО и ПРО на НАТО регламентира дейностите на съюзните държави в мирно време, по време на криза и при военен конфликт. В качеството си на член на НАТО България изпълнява задачи по този план, обясняват от правителството в съобщение за решението.

На срещата на най-високо равнище на НАТО в Уелс през 2014 г. и във Варшава през 2016 г. държавните и правителствени ръководители на страните членки на НАТО взеха решения за изпълнение на мерки за гарантиране на сигурността на съюзниците в Източна Европа и засилено предно присъствие на съюзни сили по източния фланг на Алианса. Една от тези мерки касае усилването на мисията по охрана на въздушното пространство на страните-членки от източния фланг със съюзнически сили на ротационен принцип, припомнят от правителствената пресслужба.

С решението се регламентират дейностите на българските ВВС и на Силите на САЩ по изпълнение на конкретни съвместни мисии, като се определят специфични ограничения за дежурните самолети на САЩ. Уточнява се, че всяка от страните поема разходите за собствените сили и средства, участващи в съвместните мисии.

От българска страна на въоръжение на ВВС все така са руските изтребители МиГ-29. Очаква се в охраната на българското небе да се включат американски F-16, които ще подпомогнат и усвояването на новите изтребители F-16 Block 70, които България закупи за над 2 млрд. лева и предстои да бъдат доставени през 2024 г.