Д-р Момчил Манчев, хирург-специализант в УМБАЛ “Св. Анна“, беше изписан вчера от инфекциозното отделение на същата болница в сравнително добро здраве, с два отрицателни ПСР-теста и без пневмония. Особеното в неговото лечение е това, че му бяха прелети три сакчета реконвалесцентна плазма, метод на лечение, който все още е нов у нас. 

Въпреки лекия задух, младият лекар сподели пред журналисти следното:

„Нямам представа къде съм се заразил, бях на море, после една седмица на работа. И след това се появиха симптомите. Изкарах 4-5 дни вкъщи, състоянието ми рязко се влоши и бях приет като COVID-пациент. Отначало се уплаших, естествено е, че се притесних.“

На въпрос какви са били очакванията му за това лечение, д-р Манчев отговори:

„В момента лечението на COVID-19 не е стандартно и със сигурност не съм бил скептичен към плазмата. Разбира се, че очаквах да има ефект. Дали от плазмата или от ремдисивира, или от комбинацията, започнах да се подобрявам.“ 

Д-р Лъчезар Панчев разказа, че състоянието на Момчил Манчев при приемането му е било много тежко:

„Видях човек, който беше като риба на сухо - лапа въздух. Сатурацията на кислорода беше под 90% (сатурация под 93% e показание за преливане на плазма). Беше на кантар да стигне до реанимация. Колегите са коментирали случая и с д-р Андреев от отделението по хемотрансфузия и беше решено да се иска хиперимунна плазма от Националния център по хемотрансфузия.“

Д-р Петров и екипът на инфекциозно отделение в УМБАЛ "Св. Анна".

Д-р Николай Андреев се свързва и с д-р Чавдар Ботев, който е консултант на Националната пациентска организация по лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма и съучредител на гражданското сдружение със същото име, който обсъжда случая със завеждащия инфекциозното отделение д-р Петър Петров. Преливат се още два сака плазма, след което дишането на болния значително и бързо се подобрява, с 50% намаляват възпалителните промени в белите дробове. Ето какво разказва д-р Ботев: 

„Междувременно решихме с д-р Петров да обсъдим този метод на  лечение с целия екип на отделението. Беше много полезна среща и за мен, и за колегите. Тази плазма не се прелива по стандартния начин, а има някои особености, които трябва да се съблюдават. Затова съм на разположение на всеки лекар, който иска да обсъдим как да ползва плазма при конкретен пациент. Много важна е и позицията на болния в леглото. 

Последните клинични изпитания показват, че позицията по корем и реконвалесцентна плазма, естествено прибавени към останалата терапия, подобряват до 64% преживяемостта на болните. А тази позиция все още не се практикува в нашите COVID-отделения“.

Хубавото при даряването на плазма е, че тя може да се дарява 2 пъти седмично (до 10 пъти в една серия). Плазмата е течната част на кръвта, която е около 55%, като 95% от нея е вода. Възстановява се за 1-2 дни. 

Второто хубаво нещо е, че с дарената плазма, която обикновено е 600 мл (3 сакчета по 200 мл), могат да се спасят един, двама, дори трима болни с COVID-19. Преливането се извършва всеки ден или през ден, като обикновено се вливат до 3 сака. 

В момента в Националния кръвен център има много малки количества плазма, но третото хубаво нещо е, че всеки преболедувал COVID-19 може да отиде и да стане дарител. За повече информация може да се свърже с фейсбук групата на сдружението „Лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма“.