Повечето български депутати са доволни от първата реч на Урсула фон дер Лайен „За състоянието на Съюза“ в качеството й на председател на Еврокомисията. Поне това личи от коментарите на някои от тях пред Клуб Z.

Явно обаче Ангел Джамбазки от ВМРО и групата на консерваторите не е доволен, защото остро нападна Фон дер Лайен в залата, като обвини нея и цялата Комисия в грехове като толериране на миграцията, затваряне на очите пред действията на режимите в Турция и Китай и т.н.

Радан Кънев: Видяхме засилване на ангажиментите

"Речта не беше нищо неочаквано. Урсула фон дер Лайен държи стила си още от времето, когато беше кандидат", коментира Радан Кънев от „Демократична България“ (ДБ) и Европейската народна партия (ЕНП).

В същото време обаче има еволюция спрямо първоначалните заявки на Фон дер Лайен, отбеляза Кънев. Става дума за поемането на ангажимента за засилване на политиката за върховенство на закона, както и за налагане на финансови санкции при неговото погазване.

Депутатът припомни, че в началото е бил много остър критик на Фон дер Лайен. И за това е гласувал против кандидатурата й за председател на ЕК.

"Първоначалните й заявки според мен бяха свързани с подкрепата на Полша и Унгария за нейната кандидатура. Тогава имаше отслабване на ангажиментите спрямо предишната Комисия. Но сега виждаме тяхното възстановяване и дори засилване", отбеляза Кънев.

Друг положителен момент за него е, че Фон дер Лайен държи на позицията си за минимални заплати. По този начин тя е довела до еволюция в цялостната позиция на ЕНП. Преди в партията тази тема е била забранена.

Ева Майдел: Мина най-трудната първа година за един председател на ЕК

Днешната реч идва след може би най-трудната първа година на който и да е председател на Европейската комисия, смята Ева Майдел (ГЕРБ, ЕНП).

"В този контекст Урсула фон дер Лайен успя да засили усещането, че ЕС има план и е готов на решителни действия, за да се справи с настоящата криза. Заслужава внимание акцентът, който се постави на прехода към цифровизация, защото доскоро той оставаше в сянката на прехода към по-високи екологични стандарти. Двата процеса са тясно свързани. Надявам се, че предложението 20 на сто от средствата на Фонда за възстановяване да се вложат в проекти за развитие на цифровите технологии и внедряването им в бизнесите ще бъде възприето от Европарламента и правителствата на държавите", каза депутатката.

Петър Витанов: ЕК да не прилага двойни стандарти за върховенството на закона

"Много съм доволен, че видяхме голяма част от предложените от европейските социалисти политики да залегнат в речта", коментира Петър Витанов от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД).

Особено важни приоритети според него са първите, споменати от Фон дер Лайен – създаването на здравен съюз и установяването на минималните работни заплати. Особено заплатите са нещо, което винаги е било застъпвано от левицата в ЕП. Защото в момента те създават огромна пропаст в Европа.

"От изключителна важност е намерението за съкращаване на вредните емисии. Още повече, пострадалите райони ще получат пари. И затова българското правителство трябва да предприеме по-решителни стъпки и да си свърши своята работа, за да дойдат парите. А не да се вайка, че, видите ли, ще ни затворят „Мариците“ (става дума за топлоцентралите „Марица изток“ - б.р.), посочи Витанов.

Като че ли най-доволни са социалистите от обвързването на върховенството на закона с получаването на евросредства. Те са настоявали отдавна за това. Важно е обаче да няма двойни стандарти, каквито прилага настоящата дясна Комисия, изтъкна бъгарският социалист.

Илхан Кючюк: ЕС да има собствени ресурси, за да контролира всяко евро

"Важното е да не се спре дотук, а всички предложения да намерят място в програмата на ЕК", смята Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ). 

Той изтъкна, че много от тези проблеми са били на внимането на либералите ив миналия, и в по-миналия Европарламент. Най-вече става дума за изграждането на пакт за защита на мигрантите. Но досега това законодателно предложение винаги е било блокирано от Съвета.

Там редовно е било блокирано и предложението за обвързването на върховенството на закона с еврофондовете. 

"Фон дер Лайен поставя важни въпроси, но решението им е на друго място – не в Европарламента, а в Съвета", изтъкна Кючюк.

Според него Европа трябва да каже, че рано или късно да има промяна на договорите. Така например решенията трябва да бъдат вземани не с единодушие, а с две трети. Такова е предложението на Нидерландия.

Що се отнася до собствените ресурси, Европа се връща там, откъдето е тръгнала в зародиша си – там откъдето е тръгнал европейският проект, смята депутатът либерал.

"За да има повече хоризонтални програми, по-голяма ефективност на изразходваните средства и най-вече контрол на всяко евро, ЕС трябва да участва със собствени ресурси в реформирането на бюджета. Противното означава надделяване на националния егоизъм. Всяка държава ще прави своя счетоводна сметка – колко дава за европейския бюджет, колко се връщат в нейната икономика. Това е нещо контрапродуктивно", обобщи той.