Беларуски следователи официално повдигнаха обвинения на опозиционната лидерка Мария Колесникова в публични призиви за завземане на властта и насилствена промяна на конституционния ред, съобщи днес Следственият комитет на Беларус, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Колесникова е обвинена в призиви за "действия, насочени срещу националната сигурност на Беларус" чрез използване на медиите и интернет, допълни комитетът.

Предвиденото в беларуския Наказателен кодекс наказание за подобни престъпления е затвор от две до пет години.

Трийсет и осем годишната Колесникова в момента е в ареста в Минск, след като скъса паспорта си миналата седмица на беларуско-украинската граница в опит да осуети изгонването си в Украйна, припомня БТА.

Междувременно беларуският президент Александър Лукашенко съобщи, че на срещата си с руския си колега Владимир Путин в Сочи в понеделник е поискал Русия да доставина страната му нови видове оръжия, без да уточни какви точно. Това предаде ТАСС, като се позова на беларуската агенция БелТА. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че въпрос за оръжейни доставки не е бил повдиган по време на разговорите.

В същото време обаче руска военна делегация, водена от министъра на отбраната Сергей Шойгу, пристигна на работно посещение в Беларус. Целта на визитата е да се обсъдят въпроси от сферата на двустранното военно сътрудничество, съобщи беларуското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС и Ройтерс.

Лукашенко се похвали и че страната му ще пусне в действие първата си атомна електроцентрала близо до границата с Литва на 7 ноември. В съветските времена проект за строеж на беларуска АЕЦ беше изоставен след аварията в Чернобил през 1986 г.

Пак днес, в Москва, директорът на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин заяви, че САЩ играят ключова роля в подготовката на продължаващите шеста седмица антиправителствени протести в Беларус и са взели под опеката си опозиционната кандидатка за президент Светлана Тихановска, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Според шефа на руското разузнаване САЩ финансират беларуската опозиция и насърчават протестите.

"Това е зле прикрит опит за организиране на още една "цветна революция" и противоконституционен преврат, целите и задачите на който нямат нищо общо с интересите на гражданите на Беларус", заяви той.

Ав Киев Тихановска заяви, че беларуската опозиция е готова да предостави на действащия държавен глава Александър Лукашенко гаранции за безопасност, ако той мирно се оттегли от властта, предаде ТАСС.

На въпрос на журналист от украинско издание дали на Лукашенко ще бъдат предоставени гаранции за безопасност в случай че той мирно се оттегли от властта, Тихановска заяви:

"Всичко това може да се обсъди. Разбира се, ако той мирно се оттегли, по човешки, то такава вероятно има. Може би е сигурно това. Лично аз съм длъжна да говоря от името на всички хора. И мнението на всички хора ще бъде отчетено по този въпрос".

На допълнителен въпрос за гаранциите за безопасност за Лукашенко, Тихановска каза, че президентът ще получи "даже повече", без да уточнява какво има предвид под "повече гаранции".