Григор Димитров е в третия кръг на турнира от Мастърс 1000 на клей в Рим. За по-малко от час българинът разби японеца Йошихито Нишиока - 6:1, 6:0, и си осигури сблъсък с 19-годишната италианска надежда Яник Синер.

Тийнейджърът елиминтира поставения под №3 Стефанос Циципас (Гърция) - 6:1, 6:7(9), 6:2.

Димитров даде гейм на днешния си опонент при 5:0, като можеше да мине и без това - с оглед на показаното на корта днес. Нишиока нямаше отговор срещу Григор, направи и много непредизвикани грешки, а играта на бившия №3 в света вървеше.

Той изглежда реши да направи срещата по-интересна във втория сет. При 1:0 с нов пробив първата ни ракета поведе с 40:0, но допусна две двойни грешки. Въпреки това измъкна гейма. Последва още един труден гейм за него на началния му удар - с точка за пробив за азиатеца при 3:0. 

Гришо все пак не допусна колебание и след 4:0 окончателно пречупи съперника си.

Двубоят му със Синер най-вероятно ще се играе в петък. 

В първия си мач след отстраняването на US Open Новак Джокович не се затрудни срещу друг представител на домакините - Салваторе Карузо, 6:3, 6:2. Този мач също бе от втория кръг.

А може би най-голямата изненада от началото на турнира е отпадането на Стан Вавринка от 18-годишния местен квалификант Лоренцо Музети - 0:6, 6:7(2).

В късния мач днес Рафа Надал не остави на полуфиналиста на US Open Пабло Кареньо Буста и глътка въздух - 6:1, 6:1. Матадора не е играл повече от седем месеца, но това не пролича срещу неговия сънародник.