Социалната министърка Деница Сачева имала "отдавна задоволено его". Не обичала разговорите с "дъх на яхния" - не й били "специалитет". Майките от "Системата ни убива" били използвани от Мая Манолова, а обратът в отношенията й с ГЕРБ, която назад в годините тя определяше като "комунистическа партия", не трябвало да вълнува хората. Трябвало да се вълнуват само от политиките й. Правителството няма да подава оставка.

Тези тезиси изговори днес в ефира на бТВ самата Сачева в коментар за антиправителствените протести, за вчерашната акция по барикадирането в Партийния дом на майките, за новия дълг и за това предизборно и антикризисно ли ще бъде харчен.

Разговорът започна с вчерашната акция, в която участва и лидерката на Изправи се.БГ Мая Манолова, която още в качеството си на омбудсман се занимаваше с исканията на майките на деца в неравностойно положение. Всички демонстранти бяха изведени със сила - от НСО.

"Не е нормално да призоваваш за спазване на закона и с действията си да предизвикваш анархия. Имаме много тежък дисонанс между думи и дела. Това е злоупотреба с каузите с хората с увреждания - възмутително е. Правят го хора с политически амбиции, които не заявяват конкретни идеи, а ги използват, за да влязат в медиите и да получат рейтинг. В случая майките са с представители на Изправи се.БГ, които са заявили участие в следващите избори", заяви Сачева.

Коментира и сина на една от майките, който вчера също бе в Партийния дом. Така: "Христо е на 24 години, не е дете. Би трябвало чрез психолог да го попитаме иска ли да участва в това."

На въпрос защо парламентарната шефка Цвета Караянчева не отиде да се срещне с майките, които бяха заявили, че искат да разговарят с представители на всички парламентарни групи, Сачева отвърна, че не била коментатор на събитията от парламента.

После темата се прехвърли на събитията след последното й участие в "Панорама" по БНТ, когато се наложи полиция да я извежда от сградата на телевизията. Бе посрещната от народното недоволство - както се случи преди време и с шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. По думите на Сачева тя не била "минала" през протеста, а "поостанала". Но с поведението си демонстрантите заглушавали гласа й, правото й да изразява мнение.

"Няма как да твърдиш, че искаш демокрация и да заглушаваш гласа на някого. Причакването на политици пред БНТ е двоен стандарт."

На констатацията на водещия, че е била в тв предаване по БНТ и сега е в такова по бТВ, т.е. гласът й се чува, отбеляза:

"Аз съм поредният политик, който е затворен там след предаването. Вие колко политици мислите, че ще искат да ходят там?!"

После Сачева заяви:

"Властта е легитимна тогава, когато е избрана на демократични избори и има мандат. Не, не се обсъжда вариант за оставка. Обсъждат се теми от обществения интерес - Изборен кодекс, нова конституция. Не, няма да оттеглим проекта за конституция. Нашето време е определено от конституцията и то се нарича мандат!".

Т.е. правителството все така не обмисля оставка, а проектът за нов основен закон не е с цел тупане на топката.

"Разговорите с дъх на яхния в публичното пространство не са мой специалитет". Така пък Сачева коментира задочния дебат със съпредседателя на Демократична България Христо Иванов кой повече "обича" Бойко Борисов - тя или той. Според нея Иванов опитал "да заеме героична поза - с оставката като министър на правосъдието" в предходния кабинет. Същото се отнасяло и за Радан Кънев, който отказа да стане шеф на правната комисия. (Двамата, макар формално в управлението тогава, обявиха бойкот на ГЕРБ заради отказа й да проведе съдебна реформа, б.р.).

В този смисъл Сачева заяви:

"Моето его отдавна е задоволено!". А на въпрос как, отвърна: "Като реализация и като възможности да бъда полезна на хората."

И оттам последваха логичните въпроси за трансформацията на Сачева през годините, като й бяха припомнени серия от нейни изказвания срещу ГЕРБ, в т.ч. че е комунистическа партия. А днес Сачева обяснява, че е дясна. Изказванията датират от 2013 г. и 2014 г., като министърката и друг път е била питана за тази си метаморфоза. И всеки път отговаря, че тогава визирала конкретен човек, който вече не бил в ГЕРБ, но пък никога не каза кой е той.

Следват обясненията:

"Губим енергията на хората. Не мисля че хората се вълнуват от това.

Да направим преглед, ние сме на прага на 2021. Всички думи се казват в конкретен контекст, конкретен повод.

Фактите се променят, фактите се променят...

От момента, в който аз работя, няма нещо, от което да се срамувам.

Еволюират фактите, еволюира ситуацията. Миналата година станах член на ГЕРБ. Не бях приета в ДСБ. Отказът на Радан Кънев да ме приеме няма да ме откаже от политиката."