Ламин Диак, бившият шеф на Международната асоциация по лека атлетика (ИААФ), беше признат за виновен от съд в Париж за корупция и пратен в затвора за четири години, две от които условно.

Сенегалецът също така е глобен с 500 000 евро.

Диак е един от основните обвиняеми по делото с руските лекоатлети. Според обвинението и присъдата той е получавал подкупи, за да прикрива положителни проби от допинг тестове и да прави възможното уличените да продължат да се състезават.

Това е ставало години наред и в големи състезания, например Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Адвокатите на 87-годишния Диак обявиха, че той ще обжалва, според тях присъдата е "нечестна и нехуманна".

Според разследващите във Франция бившият бос е взел над 3 милиона евро "под масата", за да "покрива" нарушили правилата руски лекоатлети. Той е под домашен арест от ноември 2015 г. Малко преди това - през август същата година, беше заменен на поста президент на ИААФ от Себастин Коу след 16 години начело.

Неговият син Папа Масата Диак вече бе изваден доживот от леката атлетика, осъден на 5 години затвор и глобен с 1 милион евро.

Руската федерация по лека атлетика е със замразено членство в международната. Спортисти на страната не участваха под руски флаг на Олимпиадата в Рио де Жанейро през 2016 г. А на игрите в Токио, преместени за догодина, могат да се състезават най-много десет състезатели отново под неутрален флаг.