"Масово тестване няма да се прави."

Това повтори и днес просветният министър Красимир Вълчев, който коментира случаите на коронавирусна инфекция при учители и ученици. Той не очаква бум на коронавирус в училищата.

Той направи това уверение на фона на информация от цялата страна за случаи на заразени преподаватели и деца. 

Осем заразени в столично училище

Още в първия учебен ден бяха регистрирани осем заразени преподаватели в софийското 55-о училище "Петко Каравелов". В сградата е извършена дезинфекция. Засега няма да се преустановява учебният процес, нито да се карантинират цели паралелки. „Продължаваме нормалния учебен процес и няма да се въвежда дистанционно обучение“, каза пред бТВ директорът на училището.

Целият персонал в училището е тестван. Осемте души, които са дали положителна проба, се чувстват добре. Всички деца от засегнатите класове, които имат желание, ще бъдат тествани в рамките на днешния ден в Столичната регионална здравна инспекция.

„При положителна проба на някои от децата вече ще започнем самото епидемиологично проучване, в което ще се направят тестове и на родителите, и на всички, които са контактни от първи ред. Ще се тестват само децата, които са били контактни на две от положителните учителки, другите не са били контактни“, каза говорителят на столичната РЗИ Руслана Петрова пред БНР.

На  въпрос защо на първия учебен ден е бил допуснат учител със симптоми на коронавирус, Вълчев каза, че се извършва проверка. На този етап той не смята, че ръководството на учебното заведение е проявило безотговорност:

"Много е субективно да се каже какви симптоми е имал, те може да са били много леки, не мога да коментирам в момента, тъй като рискуваме да обвиним учителя без да е бил виновен. Ние ще проверим случая, но, пак казвам, най-важна е личната отговорност. Личната отговорност на всеки един учител, на родителите за техните деца".

Още в сряда стана ясно, че вече има положителна проба и на ученик  - от Математическата гимназия в Русе. На дистанционно обучение за 14 дни преминаха 26-те му съученици от класа.

 

42 ученици от Стара Загора са под карантина

42-ма ученици от Езиковата гимназия „Ромен Ролан“ в Стара Загора са поставени под карантина от днес, след като вчера единайсетокласник от гимназията е дал положителна проба за коронавирус, съобщи БНР.

Младежът е в добро здравословно състояние, няма и не е имал никакви симптоми. Семейството му е пожелало да се тества. И така е станало ясно, че е носител на вируса, обясни директорът на старозагорската гимназия Теодора Николова.

"Факт е, че той вече е бил на училище през целия ден и в контакт с целия си клас", посочи Николова.

За 14 дни под карантина от днес е целият клас плюс 16 деца, контактни в смесените профилирани часове:

"Очакваме РЗИ и съответните органи да връчат документите на семействата. Късно снощи сме предупредили. В такъв случай училището организира обучение в електронна среда от разстояние", заяви директорът на старозагорската гимназия.

Веднага са взети мерки за дезинфекция. Останалите класове ще учат нормално. Учителите няма да бъдат поставени под карантина.

Начална учителка от Ловеч е с COVID-19

Учителка в ОУ "Проф. Димитър Димов" е с положителна проба за COVID-19, съобщиха от Регионалната здравна инспекция, предаде БТА.

Преподавателката е класен ръководител на 2-ри клас, но не е имала контакт с децата, тъй като се е почувства неразположена още на 14 септември и оттогава не е била в училището, поясни директорът на здравната инспекция в Ловеч д-р Анета Винева. 

 

По думите ѝ установени са седем контактни лица от персонала на училището - шест учители и един счетоводител. Незабавно са отстранени от работа. Те ще бъдат карантинирани за 14 дни и ще им бъдат взети проби за коронавирус.

Д-р Винева каза още, че, ако някои от тези учители се окаже с положителна проба, ще се карантинира класът, в който са преподавали. 

На директора на училището е издадено предписание за отстраняване на контактните лица от персонала и стриктно спазване на хигиенния и противоепидемичен режим на работа в училището.

Заразената с COVID-19 56-годишна преподавателка е в домашна карантина и лечение. Контактните лица от семейството на територията на областта са двама, а още двама живеят във Велико Търново и са предадени на местното РЗИ за обхващане с карантина и изследване.

Към 14,00 часа на 17 септември общо диагностицираните случаи в област Ловеч са 66, активните случаи са 7, оздравелите са 57 лица, допълват от здравната инспекция.

Преподавател от Добрич и гимназиален охранител от Тервел също са с позитивен тест

Учител от средно училище в Добрич и охрана от професионална гимназия в Тервел са с положителен тест за Covid-19. Двама ученици в област Добрич са поставени под карантина като контактни лица, съобщи БНР.

От Регионалното управление по образованието информират, че са намерени заместници на заразените служители, няма промяна в учебния процес.

Преподавателят в Средното училище „Димитър Талев“ в Добрич, дал положителна проба за коронавирусна инфекция, не е бил в контакт с ученици, заяви за БНР директорът на учебното заведение Весела Панчева.

 

Просветният министър: Анализ на всеки отделен случай. Без масово тестване

Според министър Вълчев при 200 заболели на ден (общо за страната) можело да се очаква, че ще има 10-15 учители и ученици минимум с положителни проби.

"Прави се за всеки отделен случай анализ на епидемичната среда. Общите правила са, че при ученик на дистанционно обучение минава паралелката. За учителите - всеки отделен случай се определя от епидемиолога. Масово тестване няма да се прави", каза той.

Министърът повтори, че е по-добре учениците да прекарват повече време на въздух, както и че режимът с маските в българските училища е по-либерален в сравнение с този в другите страни.

По здравословни причини са подадени заявления от близо 280 ученици, а 220 са заявленията, подадени по желание от ученици, които искат да учат дистанционно. Така общо към момента подадените заявления за дистанционно обучение на ученици са близо 500, като "очаквам голяма част от училищата да предоставят компенсаторно обучение", обясни Вълчев пред журналисти на четвъртата национална конференция "Образование 4.0".

Той уточни, че това компенсаторно обучение включва няколко алтернативи. Едната от тях е учениците да се включат в реалната класна стая чрез виртуална връзка. Втората възможност е за допълнителни часове за работа с учителите, а третата възможност е за възлагането на задачи на учениците и за контрол на изпълнението им.

За асинхронното обучение стана ясно, че тепърва ще се напасва как ще се случва. Доскоро Вълчев говореше, че за учениците, които не се обучават присъствено, ще има училища дистанционни центрове. Сега обаче даде да се разбере, че тази идея има противници.

"Учениците ще загубят връзка със своето училище, не трябва да се губи взаимодействието на детето със собствените му учители и ученици", каза Вълчев днес.

През следващата седмица ще стане ясно колко от тези 15 дистанционни центрове ще се наложи да започнат да функционират, като "очаквам един или няколко от тях да започнат да работят".

"Учители ще работят алтернативно с учениците, диагностицирани с коронавирус – с виртуална връзка в реалната класна стая. Ще има допълнително възлагане на задачи и консултации с учителите", добави той.

"Поставяме си за цел всички училища в страната да имат wi-fi мрежа, която да обхваща цялата училищна площ, а не отделна част от нея", каза още Вълчев и припомни, че тази идея е била финансирана в предходните години, но все още има училища, в които wi-fi мрежата не обхваща цялата училищна площ и ще бъде доизградена.