София се развива благодарение на усилията, стремежите и талантите на своите граждани. А голямото тържество в Деня на София е "тържеството на нашата заедност". Това обяви кметицата Йорданка Фандъкова в празника на българската столица днес - в профила си във Фейсбук и в интервю пред "24 часа".

Кметицата за пореден път не коментира насилието на протестите в София през този и миналия месец, които продължават, въпреки факта, че по закон тя е също отговорна за мирното им протичане. Вместо това отбелязва, че трафикът през септември е по-тежък.

"И се радвам, че повечето протестиращи разбират, че не е добре да блокират съгражданите си", отбеляза тя. "Важно е гражданите да бъдат чути, а отговорността на политиците е дадат ясни предложения. Това ,което не бива да допускаме, е война между институциите."

Фандъкова отбелязва, че тазгодишните празници не са се провели по традиционния начин заради епидемемията от COVID-19 - но въпреки това общината е намерила начин да отличи творци и лауреати на наградите на София за ярки постижения в културата от разстояние.

Тя коментира и щетите от кризата в София - 20,5 млн. лв. спад на приходите в бюджета към края на август, а в градския транспорт - над 32 млн. лв. И отбелязва, че именно в тази посока ще е втората актуализация на общински бюджет, която предстои да влезе в СОС. Фандъкова се похвали и с успешна дигитализация на обучението в София, както и с подкрепа за бизнеса с премахване на част от таксите за заведенията, намаляване на намеите за общинските имоти и др.

И отбеляза ключова задача, която си е поставила - завършването на вътрешните рингове на София и връзките с околовръстния път, за което се налага заем от Европейската инвестиционна банка в размер на около 100 млн. лв.

Разбира се, не пропусна да отбележи и разширяването на метрото с откриването на третата линия - въпреки факта, че това откриване бе отлагано многократно още преди световната пандемия.