Тримата български евродепутати от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) се въздържаха при гласуването на приетата днес с голямо мнозинство резолюция срещу Турция. В нея се призовава Анкара да прекрати незабавно сондажните дейности в Източното Средиземноморие.

Въздържаха се българските депутати Атидже Алиева-Вели, Илхан Кючюк (зам.-председател на АЛДЕ – Алианса налибералите и демократите в Европа) и Искра Михайлова (зам-шеф на парламентарната група на ОЕ).

Всички останали наши представители в ЕП подкрепиха резолюцията. Става дума за седмината от Европейската народна партия (ЕНП), петимата социалисти и двамата „консерватори“.

Резолюцията бе приета с 601 гласа „за“, 57 „против“ и 36 „въздържал се“.

ЕС е ясен и решен да защитава своите интереси, изтъкват евродепутатите. Те призовават Турция незабавно да прекрати всякакви по-нататъшни незаконни проучвателни и сондажни дейности в Източното Средиземноморие, да се въздържа от нарушаване на гръцкото въздушно пространство и на гръцките и кипърските териториални води, както и да се дистанцира от националистическата подстрекателска реторика.

Решение може да бъде намерено единствено чрез диалог, дипломация и преговори, се казва в документа. Депутатите искат Турция активно да допринесе за спешно понижаване на напрежението, като оттегли военните си сили от региона. Те приветстваха решението на Анкара да изтегли от района един от своите кораби за сеизмични проучвания като първа стъпка към намаляване на напрежението. Те обаче осъждат плановете за удължаване на срока на действие на друг сондажен кораб.

Евродепутатите изразяват сериозна загриженост за настоящото състояние на отношенията между ЕС и Турция. Те са сериозно засегнати от бедственото положение на правата на човека и подкопаването на демокрацията и на принципите на правовата държава в тази страна.

Турция и страните от ЕС трябва да подкрепят политическия диалог в Либия и да се придържат към оръжейното ембарго, наложено от Съвета за сигурност на ООН, се казва още в резолюцията. Членовете на ЕП изразяват съжаление заради отрицателните въздействия, които текущата турска външна политика и други действия в Средиземно море оказват върху стабилността на региона, включително върху Сирия.

Допълнителни санкции могат да бъдат избегнати единствено чрез диалог, изтъкват евродепутатите. Те призовават Съвета на ЕС да има готовност да изготви списък с допълнителни ограничителни мерки, които да бъдат секторни и целенасочени и да не оказват отрицателни въздействие върху турския народ или бежанците, пребиваващи в страната.