Върховенството на закона и основните човешки права в България са точка в предварителния дневен ред на Европейския парламент на 5 октомври, понеделник. Това съобщи евродепутатът от "Демократична България"/ЕНП Радан Кънев във фейсбук, прилагайки снимка на въпросния предварителен дневен ред на сесията. 

Освен темата за България, дебати ще има и по темата за новия механизъм за общо наблюдение на състоянието на демокрацията, правовата държава и основните права. Друга тема ще бъдат условията, при които европейските средства ще бъдат ограничавани или спирани в случаи на погазване на върховенството на закона и корупция.

"Включването на дебат за България точно в този контекст е огромен успех. Не за мен или за опозицията изобщо, а за българските граждани. Отсега чувам обвиненията, че организираме дебат “срещу собствената си държава”. Не - дебатът е в защита на българските граждани. България - това са хората, семействата, малките фирми, жертвите на корупцията и злоупотребите с власт.",  заявява Кънев. 

Преди дни, че насрочването на парламентарни дебати за България се очаква през октомври съобщи и Елена Йончева от левицата. 

Припомняме, че на 23 септември се очакват и първите доклади по новия механизъм за върховенството на закона във всички страни членки от Съюза.