Системата Видеоасистент на рефера (ВАР) може да влезе в употреба в Първа лига още през април следващата година за втората фаза на първенството. Това е оптимистичният вариант. Ако той не бъде осъществен, ще бъдат положени усилия за въвеждането му за началото на следващия шампионат.

Изпълкомът на БФС заседава вчера и това бе една от основните теми.

Още тази есен специалисти от Нидерландия ще бъдат поканени, за да обучат по 18 български главни и помощник съдии, които да работят с асистента, ръководейки мачове в родния футболен елит.

Това обясниха Емил Костадинов и Румен Вълков от ИК на БФС. Според тях обучението е основното предизвикателство, а не дали българските стадиони стават за ВАР. Костадинов е оптимист, че до голяма степен те ще покрият изискванията.

Проектът трябва да включва пет етапа, одобрени от ФИФА. От четири оферти е избрана фирма доставчик на технологията - Hawk-Еye Innovations.

За въвеждане на ВАР в България започна да се говори в края на миналата година - най-вече от Кирил Домусчиев. Имаше планове тя да започне да се използва този сезон, но пандемията отложи процеса, още повече не бе ясно докрай откъде ще се намерят пари.

Босът на "Лудогорец", който е и член на ИК на БФС, отправи призив държавата да помогне, но премиерът Бойко Борисов отказа - поне публично.