Параметрите на новия външен дълг от 5 млрд. лв., който правителството на Бойко Борисов изтегли само преди дни от международните пазари, въобще не са толкова добри, колкото твърди финансовият министър Кирил Ананиев и дори напротив - твърдението е неадекватно. Това заяви преди малко в парламента лидерката на социалистите Корнелия Нинова в специално изявление по темата. 

Тя взе думата, докато в парламентарния контрол се изслушваше именно Кирил Ананиев, но по съвсем друг въпрос. Нинова прочете на практика декларация от името на "червените" депутати, като зададе няколко въпроса за дълга. 

"Защо се появи този нов дълг? Каква е неоходимистта от него? Преди месеци лично Борисов обяви, че въпреки кризата няма да се налага да взимаме кредит, защото в резерва има 9 млрд. лв.?", запита Нинова. 

Тя изчете статистика, според която през 2019 г. съотношението дълг спрямо БВП е 20%. Докато през 2009 г. - по времето на управлението на тройната коалиция, това съотношение било едва 13%. Тоест - лявото правителство на БСП се справяло с управлението на дълга по-добре от дясното на Борисов, твърди Нинова. 

И още - тя попита защо дългът е емитиран на външните пазари, а не на вътрешния. Нинова обясни, че имало специалисти, които твърдят, че емитирането на дълга на вътрешния пазар щяло да помогне на вътрешните ни икономически проблеми като даде възможност на наши инвеститори да се възползват от сделката. 

Що се отнася до самите параметри на новия дълг, според Нинова, те не са толкова прекрасни, колкото се твърди. И даде пример - за последния кредит от ЕС - инструментът SURE - който дойде при нас при лихви от 0,1%, тоест по-ниска от тази по 10-годишните и 30-годишните облигации, пласирани онзи ден. Всъщност инструментът на ЕС е именно противокризисен и целта му беше да бъде нисколихвен, тоест не е изграден на пазарен принцип. 

"За 10 години Борисов е взел 30 млрд. лв. заеми. Срещу това какво имаме - пада качеството на здравеопазването, функционалната неграмотност е рекордна, 1/3 от българските граждани са без достъп до питейна вода, ниско ниво на социални услуги. Заеми срещу влошен стандарт на живот на българските граждани", завърши Нинова. 

Ананиев: Моля, подготвяйте се по-добре

Министърът на финансите Кирил Ананиев обаче реши да не гледа безучастно и взе думата след Нинова. Той директно я обвини, че не разбира материята и е по-добре да не я коментира. 

"Когато решите да взимате думата по въпрос като дълга, ще помоля да се подготвяте по-добре с истинска и реална информация, а не лъжовна. Или поне да дадете думата на някой, който разбира."

След което обясни, че веднага след като България пласира дълга си, той е получил обаждания от цялата Еврокомисия и финансовите министри на страните-членки в ЕС, които поздравили за изключителният успех на емисията. 

"27 емисии от 27 държави са пуснати през 2020 г. Нашате емисия е с най-ниска лихва от всички. Почти всички други се движат с лихвени проценти от 1 до 3 по 10-годишните емисии, а ние имаме 0,4%. Дори държави в еврозоната имат по-високи параметри по-дълговете за тази година", категоричен бе Ананиев. 

След него думата взе социалистът Румен Гечев, който обяви, че Ананиев прави политически оценки и че числата на БСП били проверени от БНБ, НСИ и Евростат.