Парламентът в Скопие ще обсъди меморандума на България за интеграцията на Северна Македония в структурите на Европейския съюз, съобщава електронното издание на близкия до управляващия в страната СДСМ вестник „Слободен печат“, като описва документа с думите "катил ферман", или смъртна присъда, предаде Фокус.

Досега Северна Македония не е реагирала на „скандалния меморандум“, в който България търси подкрепа от ЕС за твърденията, че Тито е измислил македонците, които всъщност са българи и че няма македонски език, нито македонско малцинство в България.

От Министерството на външните работи в Скопие казват, че не са получили никакъв документ, но се твърди, че София го е изпратила до Брюксел и че очакват подкрепа, а не блокади от България по пътя към ЕС. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ е шокирана, а депутатът Антонио Милошоски иска от парламента да обсъди българския меморандум и да представи своята позиция.

От кабинета на външния министър Буяар Османи заявиха пред медиите, че няма да коментират документа, докато не бъде потвърдена автентичността му.

"Нямаме такъв документ, той не ни е представен и не знаем дали е автентичен. Ако е така, това е вътрешен документ между България и Европейския съюз. Те говорят чрез такива документи, докато формират рамката за преговори, която се подготвя за нашата страна. Очакваме България да запази позицията си, че ще подкрепи началото на преговорите за членство в ЕС и не се очаква да го възпрепятства. Разчитаме да получим подкрепа и рамката за преговори", цитира изданието изявление от Министерството на външните работи на Северна Македония.

Депутатът от опозиционната ВМРО-ДМПНЕ Антонио Милошоски предложи да се приеме декларация в отговор на българския документ.

Той намира за неприемливо държавният език да бъде предмет на преговори в рамките на ЕС и счита, че българските позиции са неевропейски. Като председател на Комисията по външни работи той увери, ще се опита да отвори въпроса, но се съмнява, че правителството ще го приеме.

ВМРО-ДПМНЕ, от друга страна, смята, че част от вината за българските негативни позиции към Македония се крие в снизходителното отношение на премиера Зоран Заев.

"Шокирани сме от поведението на източната съседка, чието негативно отношение ни подценява като държава, нация и народ и със сигурност не е пример за европейска ценност. ВМРО-ДПМНЕ не е съгласно с нея и осъжда всяка негативна политика спрямо Македония и македонския народ. Политиката на огънат гръбначен стълб на Зоран Заев увеличава апетита на онези, които имат различни интереси от нашата страна", коменираха от партията.

В меморандума България изисква двустранното споразумение между Скопие и София и добросъседските отношения да бъдат част от рамката за преговорите по Глава 35. Македония трябва да се откаже от претенциите за собствено национално малцинство в България като предпоставка София да подкрепи поредната стъпка в интеграцията в ЕС на югозападната й съседка.

Документът идва в момент, когато се очаква Брюксел да приеме рамка за преговори със Северна Македония, които трябва да се проведат в началото на октомври, както и първата междуправителствена конференция с ЕС до края на годината.

Срещите на експертната македоно-българска комисия по въпроси на историята и образованието, които бяха прекъснати заради парламентарните избори, трябва да продължат скоро. Разговорите в комисията бяха фокусирани върху определянето на самоличността на революционера Гоце Делчев.