Министърката на енергетиката Теменужка Петкова защити текущата процедура по рестарт на проекта АЕЦ "Белене" и увери, че тя върви по план, макар със закъснения заради коронавируса. Петкова участва в парламентарния контрол, след като депутатите от БСП Таско Ерменков и Васил Антонов я попитаха за съдбата на втората атомна централа заради факта, че в проекта за енергийна стратегия площадката "Белене" не е изрично спомената като място за изграждане на нови ядрени мощности. Както и заради съмнения за лицензионните документи от Агенцията на ядрено регулиране (АЯР).

Министърката припомни, че процедурата по избор на стратегически инвеститор за строежа на втората атомна централа - проект, прекратен от първия кабинет "Борисов", но възобновен в настоящия му мандат на премиер, е стигнала до петата си фаза. А именно - с петте компании, останали в късата листа за избор на инвеститор, е подписан информационен меморандум, а в Националната електрическа компания е подготвена информационна стая, където представителите на "Росатом", "Фраматом", "Дженерал Електрик", китайската CNNC и Корейската хидроядрена компания трябва да се запознаят с документацията.

Но... това все още не се случва заради ограниченията в пътуванията, предизвикани от пандемията от коронавирус, заяви Петкова. 

„Изпълняваме изцяло решенията на Народното събрание и Министерски съвет по отношение на „Белене“. Бих казала, че се справяме много добре”, декларира тя. 

Има ли проблем с лицензирането на проекта "Белене"?

По думите на Теменужка Петкова площадката за втората атомна централа и разрешението за проектиране имат действащи лицензионни документи от АЯР, които са издадени още през 2007 г. и продължават да са актуални. Оказа се обаче, че... следващите стъпки по продължаване на лицензирането се бавят. И вината за това, според министърката, отново е на пандемията от коронавирус.

Става въпрос за лицензиране на техническия проект. Това ще стане след обществена поръчка, но с пряко договаряне, а документацията за нея е била подготвена още през февруари, одобрена от НЕК и Българския енергиен холдинг, но не е задвижена заради ограниченията покрай пандемията, каза Петкова днес. Без повече подробности. 

Всъщност за въпросната обществена поръчка и пряко договаряне Петкова говори още през януари 2020 г. Тогава се разбра, че предстои сключване на нов договор за оценка на проекта "Белене" с руската "Атомстройекспорт" и да се продължи процедурата по лицензирането от Агенцията по ядрено регулиране (АЯР). Поводът темата да бъде повдигната в началото на годината - отново в парламентарния контрол, бе, че от АЯР тогава заявиха, че от НЕК няма постъпила документация за продължаване на процедурата по лицензиране, която е спряна през 2012 г. Депутатът от БСП Иво Христов припомни - пак тогава, че според обещанията на самата Петкова до началото на 2020 г. лиценз ще има. 

Обещанието бе, че договор може да се сключи през февруари с руснаците. Припомняме, че тогава все още не беше затворен светът заради COVID-19 - за Европа и Русия карантинните периоди започнаха през март. 

Към днешна дата обаче именно вирусът е причината за бавене на преговорите и подписването на договор между НЕК и "Атомстройекспорт" -  избраната процедура по ЗОП е "пряко договоряне" и изисква контакти "очи в очи".