Григор Димитров се класира на четвъртфинал на турнира от Мастърс 1000 в Рим с победа с обрат срещу нашумелия 19-годишен италианец Яник Синер - 4:6, 6:4, 6:4.

В следващата фаза българинът среща Денис Шаповалов (Канада), преодолял трудно Юго Юмбер (Франция) - 6:7(5), 6:1, 6:4. Това ще е трети мач между двамата, бившият номер 3 в света води с 2:0.

Синер, който във Вечния град елиминира Стефанос Циципас, а и преди това даде поводи да се говори за него, и Димитров спретнаха страхотна битка.

Първата ни ракета започна мача лошо и беше пробит още в откриващия сервис гейм. Имаше шанс за рибрейк, но не се възползва, а след това избегна 0:3. До края сервиращите спечелиха геймовете си, като Синер прояви колебания, но все пак устоя и спечели първия сет с 6:4.

Вторият започна като първия с тази разлика, че тийнейджърът този път направи брейк на нула. Но имаше и още една - Димитров отвърна моментално и на свой ред проби опонента си на 15, с което до голяма степен спаси интригата и показа характер.

След размяна Гришо удари във важния момент - при 5:4 и начален удар на представителя на домакините.

А в началото на третия сет най-добрият ни тенисист показа, че върви възходящо, повеждайки с 1:0 на своето подаване. Той изтърва пробив в следващия гейм, но при 2:1 успя и не след дълго дръпна с 4:1. 

Зададе се закономерен обрат, но нямаше да е мач на Григор Димитров без нова драма в момента, в който двубоят се решаваше. При 5:3 той сервираше за спечелване на срещата, ала допусна срив и Синер се възползва.

Следващият гейм изпили нервите на феновете и на двамата, най-вече на тези на Гришо. Той пропиля цели четири мачбола, пращайки топката в аут. Опонентът му пък не оползотвори сетбол.

Все пак той сбърка - при това при наглед лесна за отиграване топка, пращайки я в мрежата за 4:6. Така от много време насам Григор Димитров спечели три мача поред и утре отново ще излезе на корта в двубой за място на полуфинала.