България е лидер в ЕС по брой хора, които трайно са загубили своята заетост, мярката 60/40 в помощ на работниците в своя първи вариант не проработи адекватно. А нейният дизайн остави служителите в предприятията без възможност да се ползват от нея, освен при изричното съгласие на работодателите.

Това са основните изводи от представения днес анализ на социално-икономическите мерки на правителството, с фокус именно върху схемата 60/40, направен от "Солидарна България" с подкрепата на фондация "Фридрих Еберт". 

Докладът беше представен на пресконференция в БТА и обхвана почти целия спектър от възможни, но пропуснати ползи, които правилното прилагане на мярка в помощ на заетостта можеше да доведе в България. 

Генералното мнение на представителите на "Солидарна България", изнесено днес от Ваня Григорова, е, че първоначалният вариант на мярката 60/40 и постановлението, с което се урежда начина и условията на изплащане на компенсациите, е неработещ. Най-вече заради философията зад текстовете - да се дават пари без конкретна насоченост, несъобразено с нивата на заплатите в секторите и на всички - без значение дали фирмите работят, дали са пуснали служители в неплатен отпуск или в платен.

Големият проблем обаче, твърдят от "Солидарна България", бе че работниците са оставени извън процеса по вземане на решение за кандидатстване за помощта. Припомняме, че дали дадена фирма ще поиска компенсация зависеше само от нейният собственик и по негова преценка. Тоест за работника няма възможност за инициативност в тази посока, дори заплатата му да е намалена, да е пуснат в платен или неплатен отпуск, без значение дали компанията е спряла работа или е продължила да работи. 

Когато се навлезе по-дълбоко в числата, обясни днес Григорова, се вижда ясно нежалението на компаниите да участват в схемата масово, просто защото тя не ги устройва. И още нещо - държавата продължава да опитва да интерпретира числата, както й е удобно. 

Така например беше показан скрийшот от май на тази година, когато социалното министерство е обявило, че мярката ще запази работните места на 240 000 души. Към момента официалните данни показват, че са изплатени компенсации на 8 900 фирми за 172 000 лица. Всичко това при положение, че компаниите имат право да кандидатстват за помощ в три поредни месеца и след като повече от тях са го направили, те присъстват в различните списъци - като новокандидатстващи, но за същите работници. Тоест има изкуствено мултиплициране на заявленията. Общо изплатените пари пък са под 200 млн. лв., при положение, че бяха отделени един милиард за схемата. 

Друг порок на този дизайн, според "Солидарна България", е фактът, че пари за компенсации са се изплащали и на хора в платен отпуск. Според сдружението обаче това са пари, които работодателите вече са отделили предната година и те нямат общо с пандемията и причинената от нея криза. Парите трябваше да се изплащат само на фирми, които са преустановили своята дейност, обясни Григорова. 

Освен това идеята на постановлението бе да постави работника в зависимост от коректността на работодателя към  бюджета. Тоест - компанията нямаше право на компенсация, ако не е платила осигуровки. Наказание, за което работника няма вина, казвато то сдружението. 

Що се отнася до безработицата, става ясно, че България е лидер в ЕС в негативната класация за хора, които са декларирали, че трайно са загубили своята работа. Изследването е на европейската агенция за изследване на условията на труд и живот и е проведено онлайн във всички страни-членки на блока. 

Генерално числата показват покачване на декларираната безработица до юни на тази година с цели 100 000 души и това е само официалната статистика, която не хваща т.нар. "сива безработица". Оказва се, че най-голям е ръстът на останали без работа в сектора "хуманно здравеопазване и социална работа", където скокът е с фрапиращите 1450%. След него се нарежда любимият на управляващите сектор "Хотелиерство и ресторантьорство".