Всички страни членки на ЕС ще могат да закупят до 300 милиона дози от ваксината срещу коронавирус, разработена от Sanofi-GSK.

Това предвижда влезлият в сила днес договор, подписан между Еврокомисията и фармацевтичното дружество.

Освен това държавите членки могат да дарят определен брой дози на страните с по-ниски и средни доходи.

Sanofi и GSK ще се стремят и своевременно да предоставят значителна част от своите доставки на ваксини чрез сътрудничество с COVAX - механизма за глобален достъп до ваксини за COVID-19.

Комисията вече подписа договор с AstraZeneca и продължава да обсъжда подобни споразумения с други производители на ваксини - Johnson & Johnson, CureVac, Moderna и BioNTech. Брюксел приключи проучвателните разговори с тези компании.

Скоро предстоят договори и с други дружества, увери председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя допълни, че ще бъде изграден диверсификационен пакет от обещаващи ваксини въз основа на различни видове технологии.

Днешният договор се финансира от Инструмента за спешна подкрепа (ИСП). Този механизъм отделя средства за създаването на портфейл от потенциални ваксини с различни профили, произведени от различни дружества.

Какво представлява ваксината

Sanofi и GSK разработват рекомбинантна ваксина за COVID-19, като използват иновационни технологии и от двете дружества.

Sanofi ще допринесе с антиген на S-протеин на вируса на COVID-19, който се основава на рекомбинантна ДНК технология.

GSK ще участва с технология, която може да намали количеството протеин в една доза ваксина. Това ще позволи да бъдат произвеждани повече дози и по този начин ще се допринесе за защитата на повече хора.

Двете компании имат за цел да предоставят ваксината на разположение до втората половина на 2021 г.