Евгений Пригожин, така нареченият „Готвач на Путин“, обяви на специална пресконференция в Москва, че е дарил 1 милион рубли или 10 000 евро за лечението на Алексей Навални в Берлин.

Пригожин е един от 13-те руснаци, обвинени от специалния прокурор Робърт Мълър за намеса в изборите в САЩ. Смята се и че той финансира руските наемници в Сирия.

На въпросите към „Шарите“ дали там са приели парите и смятат ли да ги използват, берлинската болница отказа коментар с аргумента, че не обсъжда спекулации.

В прессъобщението на Пригожин се твърди, че парите са преведени на 7 септември и за доказателство се показва банков ордер. 

Пригожин заявява дори, че парите са инвенстиция, която той ще си върне обратно, когато Навални се върне здрав в Москва.

„Има дългове към мен“, заявява той.

Факт е, че Навални и неговата антикорупционна организация загубиха дело от фирмата на Пригожин. Навални обвини Пригожин, че злоупотребява със средствата за училищния кетъринг в страната, който е поверен на „Готвача на Кремъл“. Заради заниженото качество на храната децата масово се разболявали от стомашни вируси. Наложи се Пригожин действително да плати обезщетения на семействата на разболели се деца, но осъди Навални за уронване на престижа за много по-висока от исканата от фирмата му сума.

В крайна сметка обаче дарението на Пригожин се е върнало на сметките на бизнесмена, тъй като не е било прието от „Шарите“, установява журналистическа проверка.

Пригожин се оправда, че болницата не е взела парите му, защото е трябвало в замяна на това да даде детайли за здравословното състояние и причините за комата на Навални на дарителя. Друга причина според него е и че е в списък с фирми, които са подложени на санкции. Всъщност по закон дарителят няма право да получава детайлна информация за здравното състояние на пациенти, уточняват от болницата.