Бившият втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов заяви пред бТВ, че правителтвото се намира в "хипотезата на тройната коалиция". Цветанов, който скоро ще учреди своята партия "Републиканци за България" поясни, че властта харчи много и липсва прозрачност.

"Това е най-тежката криза за ГЕРБ. За послените 10 месеца бяха направени много последователни грешки", заяви Цветанов.

И допълни, че провокаторите са вкарвани в протеста от тези, които искат да запазят властта. Според Цветанов обаче не става дума само за правителството, а и за криминални структури, които имат интерес от настоящото статукво.

"Страната е в пълна изолация в международен план", заяви Цветанов.

Той коментира и новият дълг от 5 млрд. лв, който ще изтегли правителството с думите, че "някой иска тези средства да бъдат усвоявани по-бързо за кратък период от време". Цветанов изтъкна, че липсва електронно управление, което улеснява корупцията. А малкият и средният бизнес имат усещането, че може да бъдат репресирани от държавната машина.

Цветанов изтъкна, че първото правителство на Борисов, в което той бе вицепремиер и вътрешен министър, се е справило с икономическата криза и е имало успехи в сферата на сигурността.

"Тези, които е имало за какво да се притесняат, са разсъждавали по този начин".

Така Цветанов отговори на напомнянето, че по негово време България се бе превърнала в голяма степен в полицейска държава.

Скандалът с "Апартаментгейт", заради който Цветанов напусна ГЕРБ, бе определен от него като сценарий.

"Знаех, че сценарият за моето дискредитиране бе направен една година преди това. От тези, които са близкото обкръжение на премиера", каза той.

И допълни, че Георги Харизанов и Томислав Дончев са демонстрирали амбиции да заемат неговия пост.

"Знаех, че аз повече в ГЕРБ надали ще мога да остана. Някой започна да смята, че партия ГЕРБ е даденост. А тя е отговорност. Сам напуснах. За мен позицията не е детска мечта, не е привилегия, а отговорност", каза още Цветанов.

И допълни, че е преглътнал всичко, за да може да се постигне победа на европейските избори. След това обаче заявил на Борисов следното:

"Вие живеете във виртуален свят. Около вас има хора, които казват това, което искате да чуте".

Според Цветанов хората, които ще се включат в неговата партия са дясно ориентирани и са разочаровани от своите досегашни партии, защото те са изменили на евроатлантическата си ориентация. Той заяви, че партията няма да е лидерска.

"Как си представяте да крадеш електорат? Всичко това е личен избор. Личен акт. Хората, които вярват на мен и на хората, които ще бъдем заедно, това са хора, които са дясно мислещи", каза още Цветанов.

И допълни, че винаги е бил против енергийните проекти, които увеличават зависимостта на България от Русия.

Цветанов обаче не отговори на въпрос дали е знаел, че в настоящото управление има хора на ДПС. И отказа да назове други имена освен министрите, които вече бяха сменени именно с мотива, че според общественото мнение те са хора на Ахмед Доган и Делян Пеевски.