Прокуратурата ще отговори на въпросите на комисията LIBE между 25 и 28 септември. От прокуатурата дори изразили благодарност, е са участвали в първото изслушване на 28 март.

Това заяви днес зам.главният прокурор и доскоро говорител на прокурорите от ВСС Даниела Машева. Именно след като тя бе изтеглена за заместник на Иван Гешев, днес прокурорите провеждат общо събрание за избор на неин заместник в Съвета (забележително е, че кандидатът както обикновено е само един и едва ли ще има каквито и да било изненади като "против" или "въздържал се", б.р.).

От 29 въпроса 5 са от компетентността на прокуратурата, каза още Машева. А пък водещият Георги Любенов конструктивно й подсказа, че ако държавното обвинение бързо отговори, ще опровергае слуховете, че ходи със силните на деня и че "пази гърба" на политици.

"Автентични ли са записите, в които се чува гласът му? Това неговият глас ли е? Пачките с пари негови ли са? Аферата с имота в Барселона истинска ли е", попита водещият.

Два от въпросите на комисията са свързани с това дали се извършва проверка по тези сигнали и и звършва ли се разследване, отговори Машева.

Прокуратурата в момента е "в процес на подготовка на обработване на информацията". Това се налагало от критериите на комисията LIBE, защото там съществувал и такъв въпрос - с каква политическа принадлежност са разследваните досега от българската прокуратура.

Но те ще се опитат да дадат максимално коректен отговор, защото било известно, че прокуратурата никога не прави разграничения относно политическата принадлежност при разследвания на лицата, към които се реализира наказателна отговорност. Както и -не я притесняват и неудобни въпроси.

"Нашият отговор се подготвя. По отношение на Барселона трябва да кажа, че се извършва проверка, назначени са данъчни ревизии. От месец юли е изискана информация от испанските власти по тяхното твърдение, че там се води разследване.

Ако там са събрани някакви доказателства, ние по линия на международно-правното сътрудничество бихме желали да получим тези доказателства, за да се направи преценка оттук-нататък, съобразно събрания материал, как ще се процедира - дали има данни за извършено престъпление или пък няма такива."

(Клуб Z напомня, че още доката "изискваме" от испанските власти, наблюдаващата прокурорка Боряна Бецова обяви в интервю, че може да разследва каквото и да е, само ако получи кюлчетата злато и банкотите от шкафчето, за да им се направи експертиза истински ли са, б.р.).

Машева днес повтори, че се води досъдебно производство за записите в СГП (като пропусна да напомни, че то е само за това - откъде са се появили и дали няма незаконно прилагане на СРС - не и за материята и твърденията по същество, б.р.).

Ще го решава наблюдаващият прокурор съобразно неговото вътрешно убеждение и закона.

Общото събрание на прокурорите избира днес и следващата събота член от своята квота, който ще смени Машева във ВСС, след като тя зае поста на заместник главен прокурор. Тя отговори на въпрос - дали в прокуратурата не се наблюдава "правило" за всичко да има по един кандидат - както е и днес за въпросния нов член:

"Не е правило на прокуратурата - това е избор на всеки прокурор в страната", обяви Машева.

Такава била преценката на колегите - кандидатът за ВСС да е само един - Евгени Иванов.

Тя с усмивка поясни, че после прокурорите имат една седмица за размисъл и другата събота ще се пристъпи към гласуване.

На въпрос - има ли вариант Иванов да не бъде избран, тя се замисли...

"Ами, всъщност има вариант!"

Но ако не е на първи тур, след това в неделя ще отиде на балотаж срещу... себе си.

Но пък при днешните условия не би следвало да има оставка на глания прокурор, каза заместничката му. Защото и в Конституцията пише кой може да иска оставка на главния прокурор: "това не са политиците, не е президентът, не са и българските граждани".

Машева отново изтъкна успехите срещу битовата престъпност и кражбите в частност.