"От изключителна важност за всеки един от нас е, че ние, като прокурори, имаме възможност да изберем представител във Висшия съдебен съвет (ВСС) от прокурорската квота, който да отстоява нашите интереси в кадровия орган."

Това каза главният прокурор Иван Гешев при откриването на днешното Общо събрание на прокурорите, цитиран от БГНЕС.

В познатия дух на плурализъм форумът днес трябва да изслуша единствения кандидат за нов член на Прокурорската колегия на ВСС – Евгени Иванов от Военно-апелативна прокуратура. Той е и шеф на Асоциацията на прокурорите - орган, който многократно писа деклараци в подкрепа на Гешев.

Над 1500 прокурори не излъчиха друг желаещ за най-висшия орган в системата - ВСС.

Както и на националното съвещание в Бояна, така и днес на общото събрание, Гешев не се разделя с охраната си.

Заседанието започна със затруднения поради липса на кворум при присъствието на 319 прокурори, а електронно гласуване са заявили общо 1312.

„Изборът е от съществено значение в момент, в който прокуратурата на Република България отново трябва да отстоява своята независимост - и то не с оглед интересите на прокуратурата и отделните прокурори, а с оглед интересите на българските граждани и общество. Надявам се днес всеки един от вас да получи отговор на въпросите, които го интересуват от кандидата за член на ВСС“, отбеляза Иван Гешев в началото на заседанието.

Макар че кандидатът е един, Гешев пожела ползотворна дискусия на всички участници в събранието.

Той отказа да отговаря на въпроси на традиционно критичните медии с аргумента - това не било пресконференция.

За председател на събранието прокурорите избраха Виктор Малинов от ВАП, а след това преминаха и към попълване състава на избирателната комисия, на избирателни секции и определяне на техния брой, както и приемане на решение за времето за изслушване на кандидата и поставяне на въпроси към него.

Самото гласуване и изборът ще се проведат следващата събота, 26 септември. Ако тогава няма 50% плюс един глас, в неделя ще има балотаж между единствения кандидат сам със себе си - когато вече ще е достатъчно колкото и вота да събере.